Maasdelta

Schone Maasdelta

De Maasdelta is de plek waar de Maas de zee ontmoet. De kern van dit gebied zijn de onderling verbonden natuurgebieden in De Biesbosch en het Haringvliet, die één robuust ecosysteem vormen. Natuurontwikkeling gaat hier door slimme verdeling van ruimte hand in hand met waterveiligheid, met recreatie en toerisme, met werkgelegenheid. Die samenhang tussen mens, natuur en economie is wat de Maasdelta zo bijzonder maakt en wat jaarlijks vele toeristen trekt.

Maar de schoonheid van het gebied staat onder druk. Steeds meer wordt duidelijk dat zwerfafval, dat met de Rijn en Maas mee stroomt zich ophoopt in De Biesbosch en het Haringvliet. Hier komt het zwerfafval van recreanten en economische activiteiten in het gebied nog bij. In 2022 kwamen overheden, ondernemers, natuurorganisaties en betrokken inwoners bijeen om een gezamenlijke aanpak te bespreken om de problematiek van het zwerfafval in de Maasdelta structureel aan te pakken. Vanuit deze visie is de Maasdelta aangesloten als Living Lab bij het Europese Interreg project TREASURE. Dit project heeft als doel de vervuiling in zee te verminderen door de stroom plastic afval vanuit de binnenwateren naar de Noordzee te voorkomen.

Doe mee!

Wil je meehelpen aan een Schone Maasdelta of aan Schone Rivieren in het algemeen? In het voorjaar na hoog water (maart-april) worden de meeste opruimacties georganiseerd. Wil je rivierafvalonderzoeker worden? Geef hier je interesse door. Heb je een ander goed idee voor het opruimen van plastic in onze rivieren? Neem contact op met de riviercoördinator onderaan de pagina.

Zwerfophaalregeling

De Zwerfvuilophaalregeling (ZOR) houdt in dat het afval dat door derden langs oevers is ingezameld kosteloos door Rijkswaterstaat wordt afgevoerd en verwerkt. Dit gebeurt doorgaans na een hoogwaterperiode, dan blijft er veel zwerfafval achter op de kant. Op dit soort momenten kan een gemeente bijvoorbeeld samen met vrijwilligers een opruimactie organiseren en het ingezamelde afval vervolgens laten ophalen en verwerken door Rijkswaterstaat.

De ZOR is een aanvulling op bestaande contracten en regelingen voor het beheer van een gebied. De regeling is vanaf begin 2018 van kracht. De regeling helpt mee om op een efficiënte en doelmatige manier te voorkomen dat zwerfafval in de zee belandt.

Wil je meer informatie over deze regeling of er gebruik maken? Ga dan naar de website van Rijkswaterstaat over de Zwerfvuilophaalregeling.

De volgende partners werken samen voor een Schone Maasdelta:

Provincie Zuid-Holland *

Provincie Noord-Brabant *

Gemeente Altena

Gemeente Dordrecht *

Gemeente Drimmelen

Gemeente Geertruidenberg

Gemeente Goeree-Overflakkee

Gemeente Hoeksche Waard *

Gemeente Moerdijk *

Gemeente Nissewaard *

Gemeente Voorne aan Zee *

Natuurmonumenten

Staatsbosbeheer *

Waterschap Rivierenland *

Waterschap Brabantse Delta *

Waterschap Hollandse Delta *

IVN Voorne-Putten

IVN Goeree-Overflakkee

Hoeksche Waards Landschap

de organisaties met een * participeren actief in het Interreg project Treasure 

Heb je een vraag over Schone Maasdelta?

Neem contact op met de riviercoördinator van Schone Maasdelta

Joost Barendrecht

Riviercoördinator Schone Maasdelta

j.barendrecht@ivn.nl