Onthulling na winterhoogwater
Het terugtrekkende winterhoogwater in onze rivieren onthult opnieuw de verontrustende realiteit van enorme hoeveelheden afval, voornamelijk plastic, dat zich op de oevers heeft opgehoopt. Het is helaas niet de eerste keer dat we dit waarnemen. Na een hoogwaterpiek vinden de Schone Rivieren onderzoeker altijd veel afval op de oevers.
Projectleider Schone Rivieren Joost Barendrecht: “Dit jaar verwachten we op diverse plekken duizenden items per honderd meter te gaan vinden. Door een combinatie van een lange periode van hoogwater en sterke wind spoelt er extra veel afval aan. Op diverse plekken hebben onze vrijwilligers afvalhotspots ontdekt. De plasticsoep, die dus al in de rivieren begint, wordt hiermee weer eens pijnlijk zichtbaar.”
Zo kan jij helpen
In de eerstvolgende onderzoeksperiode, die loopt van 15 februari tot en met 15 maart komen we te weten hoe erg het dit jaar is. Wil jij ook meehelpen met het oplossen van het plasticsoep probleem? Meld je dan nu aan als Schone Rivieren onderzoeker!
Onze enthousiaste vrijwilligers monitorentwee keer per jaar het afval op de oevers van grote Nederlandse rivieren. Schrijf je nu in voor de training op 23 of 25 januari.
Deel je ervaring
Verschillende Schone Rivieren vrijwilligers zijn al op hun tracé gaan kijken naar de stand van het hoogwater en aangespoeld afval. Wij ontvangen daar veel foto’s van. Tref jij ook bijzondere hoeveelheden afval aan? Stuur je foto’s naar ons via info@schonerivieren.org.
Voortdurend probleem
Vorig jaar zijn de bevindingen van vijf jaar onderzoek gepresenteerd in het rapport ‘Plasticsoep in de Nederlandse Rivieren’. Uit deze resultaten blijkt dat gemiddeld honderden zwerfafval-items per honderd meter oever zich jaarlijks ophopen. Het rapport is eind vorig jaar overhandigd aan demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen. Het benadrukt de noodzaak om vast te houden aan de volgende maatregelen:
- Maatregelen om Single Use Plastics terug te dringen, vergelijkbaar met de SUP-richtlijn die in Europa wordt geïmplementeerd.
- Verbetering van statiegeldsystemen en uitbreiding van statiegeldregelingen naar andere producten.
- Voorkomen van het weggooien van sigarettenpeuken in het milieu.
Eenvoudige handelingen, zoals geen evenementen met plastic, geen peuken op straat gooien, geen vochtige doekjes door de wc spoelen en voedselverpakkingen die je meeneemt de natuur in ook weer leeg mee terugnemen naar je eigen prullenbak, hebben een aanzienlijk effect. De vervuiling langs de rivieren, die nu weer zichtbaar wordt, onderstreept de urgentie om nu actie te ondernemen.