Onderzoeker Universiteit Leiden: Onze burgerwetenschappers willen actie en leren meer

14 mei 2024

Deel dit artikel

Onze vrijwilligers zijn onze helden! Zonder de duizenden vrijwilligers zouden we de oevers niet kunnen opruimen op zo’n grote schaal en het Schone Rivieren onderzoek niet kunnen uitvoeren. Recent heeft een team van onderzoekers van de Universiteit Leiden een tweede publicatie over onze vrijwilligers gepubliceerd. In de periode 2017-2021 volgden ze de motivatie, houding en kennis van 403 Schone Rivieren rivierafvalonderzoekers. Dit onderzoek is nu gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift “Citizen Science: Theory and Practice”

In actie tegen plasticvervuiling!

Uit het vorige onderzoek naar deelnemers die in 2017-2018 meededen aan Schone Rivieren, bleek al dat ze gemiddeld van middelbare leeftijd waren, vooral hoogopgeleid en er ongeveer evenveel mannen als vrouwen deelnamen. Ook was het duidelijk dat de rivierafvalonderzoekers graag de bron van plastic vervuiling aanpakken en bijdragen aan oplossingen. Meer persoonlijke motivaties, zoals de wens om te leren of omdat het leuk is om wetenschappelijk onderzoek te doen, namen significant af na een jaar deelname.

Meer kennis

Een cruciaal aspect van dit vervolgonderzoek was begrijpen of langdurige deelname een effect heeft op rivierafvalonderzoekers hun motivatie, hun houding ten opzichte van natuur en wetenschap en hun kennis over plastic vervuiling en onderzoek. Wat betreft motivatie, nam de actie-gerichte motivatie, zoals de wens om de bron van vervuiling aan te pakken, met name in het eerste jaar toe. De houding t.o.v. natuur en wetenschap was al relatief hoog en veranderden niet sterk. Maar wat wel veranderde, was de kennis van rivierafvalonderzoekers. Zowel over plastic vervuiling, terwijl hun kennis al relatief hoog was bij de start, als over onderzoek doen.

Lessen voor de toekomst

De uitkomsten van dit onderzoek dragen bij aan de toekomst van Schone Rivieren-project. Het leert ons meer over alle helden die vrijwillig bijdragen aan het opruimen en onderzoeken van plastic vervuiling, wat voor impact de deelname aan het project heeft en helpt ons bij het werven en ondersteunen van onze rivierafvalonderzoekers. Dit kan ook waardevol zijn voor andere projecten die werken met burgerwetenschappers, zeker op het gebied van plastic vervuiling.

Lees het volledige onderzoeksartikel gepubliceerd in het tijdschrift “Citizen Science: Theory and Practice” hier: https://doi.org/10.5334/cstp.667

 

We willen onze dank betuigen aan: Liselotte Rambonnet, Frans J. Rodenburg en Anne M. Land-Zandstra van de Universiteit Leiden voor hun inzet en toewijding aan het begrijpen van onze vrijwilligers. Samen werken we aan een schonere toekomst voor onze rivieren!

Vrijwilligers-Cuijk

Gerelateerd nieuws