Tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van Schone Schelde kwamen afgelopen woensdag deelnemers uit meer dan 20 verschillende Zeeuwse organisaties samen in Terneuzen met een gedeelde missie: het terugdringen van zwerfafval in de Ooster- en Westerschelde. Deelnemers gingen niet alleen met elkaar in gesprek over hoe er meer samen opgetrokken kan worden, maar ze staken ook de handen uit de mouwen door samen op “zwerfafvalsafari” te gaan.
Schone Schelde stimuleert samenwerking tussen bedrijven, ngo’s en overheid, omdat samenwerking essentieel is om het zwerfafvalprobleem bij de bron aan te pakken. Het convenant is ondertekend door 33 organisaties, waaronder Rijkswaterstaat, Provincie Zeeland, ngo’s, gemeentes en diverse bedrijven. Middels vier werkgroepen (vispluis, nurdles, piepschuim, haven van Vlissingen) werken deze organisaties samen aan bronaanpak van de vervuiling.
Met de bijeenkomst wilde Schone Schelde een appèl doen op regionale bestuurders om nu door te pakken. Het probleem van zwerfafval in de Scheldes is inmiddels goed in beeld en het is ook duidelijk wat er gedaan kan worden om verder ontstaan van zwerfafval te voorkomen. Het is nu nodig dat de overheid duidelijkheid geeft aan zowel consument als bedrijfsleven wat gewenst is om zwerfafval te voorkomen. Er zijn diverse aanpakken en brongerichte maatregelen bekend, maar die vragen wel om een structurele toepassing.
De bijeenkomst begon met een afvalsafari langs het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Hier werd het belang van de bijeenkomst nog eens extra duidelijk. Binnen een kwartier waren de afvalzakken al gevuld met tal van soorten plastic zoals piepschuim, koffiecups, flesjes en plastic zakken. Een deelnemer merkte op: “Als je hier loopt, zie je in eerste instantie niet zo veel plastic zwerfafval liggen. Maar dan ga je wat beter kijken en zie je het ineens overal.”
Tijdens het middagprogramma werden verschillende initiatieven en inspanningen voor het verminderen van zwerfafval gepresenteerd door diverse organisaties en werkgroepen. Een bijzonder moment was de overdracht van de ‘Gouden grijper’, een aanmoedigingsprijs voor partijen die al grote inzet hebben getoond in het terugdringen van zwerfafval. Dit keer ging de prijs van HZ University of Applied Sciences naar Dow.
Deelnemers werden niet alleen door elkaars initiatieven geïnspireerd, maar ook door de lezing van ‘plastic soup surfer’ Merijn Tinga. Hij vertelde over hoe hij op een surfplank van zwerfafval verschillende zeeën overstak en over de rol die gezamenlijke inspanningen kunnen spelen in het verminderen van plastic vervuiling. De middag werd afgesloten met een panelgesprek, waarin vertegenwoordigers van Provincie Zeeland, Gemeente Terneuzen en Dow spraken over de uitdagingen en kansen om zwerfafval aan te pakken.
Tijdens de conferentie kwamen kleine en grote voorbeelden voorbij waaruit blijkt dat organisaties individueel al veel doen om zwerfafval in de Scheldes te verminderen, maar dat ieder dat nu nog vooral individueel doet. Door elkaar te spreken tijdens bijeenkomsten zoals deze kunnen goede initiatieven gedeeld en uitgebreid worden en kan betrokkenheid bij de werkgroepen verhoogd worden. Er zijn mooie verbindingen gelegd en plannen gevormd voor samenwerking in de regio, waarmee de toekomst van een Schone Schelde een stap dichterbij komt.