EnvironMenstrualweek: maak plasticvrije menstruatieproducten bereikbaar

22 oktober 2020

Deel dit artikel

Regulier maandverband bestaat tot wel 90% uit plastic en ook tampons bevatten vaak plastic. Veel mensen zijn zich daar niet van bewust. Zo komt veel plastic afval dat consumenten in de wc weggooien in het riool, en via riooloverstort tijdens zware regenval, in onze rivieren terecht. Deze week vragen meer dan twintig organisaties in Europa aandacht voor de negatieve effecten van wegwerp-menstruatieproducten op milieu en gezondheid. Womens Environmental Network heeft daarom 19 tot 25 oktober uitgeroepen tot EnvironMenstrualweek. Een week waarin beleidsmakers, producenten en winkels wordt gevraagd om actie te ondernemen en meer milieuvriendelijke en plasticvrije menstruatieproducten aan te bieden voor een eerlijke prijs.

De effecten op ons milieu zijn duidelijk zichtbaar in de resultaten van het Schone Rivieren onderzoek. Langs de rivieren wordt ieder jaar veel sanitair afval aangetroffen. Maandverband, tampons, inbrenghulzen of verpakkingen hiervan worden bij meer dan een derde van onze rivierafvaltellingen gevonden. Menstruatieproducten staan daarmee in de top 15 van meest gevonden afvalplastic in de rivieren. Via riool overstort komen deze producten direct in ons oppervlaktewater terecht. Het doorspoelen van menstruatieproducten, vochtige doekjes en wattenstaafjes dragen daarmee direct bij aan de plastic soep.

Menstruatieproducten en inbrenghulzen staan ook in de top meest gevonden wegwerpplastics op de Europese stranden. Vanaf juli 2021 moeten menstruatieproducten die in Europa verkocht worden dan ook op de verpakking duidelijk vermelden of er plastic in zit en welke milieugevolgen dit heeft wanneer het niet juist wordt weggegooid.

Rapport Gifvrij Ongesteld

Eerder dit jaar publiceerde WECF het rapport Gifvrij Ongesteld. Een rapport met een duidelijke boodschap, regulier maandverband en tampons zorgen niet alleen voor een enorme hoeveelheid afval, maar ook voor gezondheidseffecten door additieven in plastic in deze producten. Gangbaar maandverband bestaat tot wel 90% uit plastic. Inbrenghulzen van tampons zijn zelfs volledig van plastic. Dit plastic bevat weekmakers en vlamvertragers die hormoonverstorende gezondheidseffecten hebben. Daarnaast zitten er in tampons en maandverband ook geurstoffen en bleekmiddel, chemicaliƫn die je niet in je lichaam wilt hebben.

Bloody Manifesto

In een gezamenlijk manifest roept EnvironMenstrualWeek EU-leiders op om het gebruik van herbruikbare en milieuvriendelijke menstruatieproducten te stimuleren. Onder andere door deze economisch voordeliger te maken, voorlichting voor jonge vrouwen te realiseren en giftige chemicaliƫn in menstruatieproducten uit te faseren. Na de campagne zal het manifest worden aangeboden aan de Europese Commissie.

Alternatieven

Plastic vrije tampons, menstruatie cup en menstruatiebroekjes zijn een aantal van de milieuvriendelijke alternatieven voor menstruatieproducten. Hoewel deze producten steeds vaker te koop zijn, gebruikt nog steeds maar een klein deel van de vrouwen deze opties. De prijsverschillen zijn groot en de markt wordt nog gedomineerd door plastichoudende goedkope menstruatie producten.

Plastic Soup Foundation vraagt samen met Mission Reuse en WECF in het licht van EnvironMenstrualweek aan Nederlandse winkels en producenten om actie te ondernemen. Een open brief is verstuurd naar onder andere Tampax, o.b., Dirk van de Broek en Kruidvat. Plasticvrije menstruatieproducten moeten de norm worden en vrouwen moeten de keuze hebben voor veilige en milieuvriendelijke alternatieven.

Gerelateerd nieuws