Schone Rivieren brengt samen met honderden onderzoeksvrijwilligers de plasticvervuiling in Nederland in kaart. Ruim 5.000 vrijwilligers helpen afval opruimen langs de rivieroevers. De Universiteit Leiden doet onderzoek naar de motivaties en betrokkenheid van de vrijwilligers binnen het project.
Daarnaast is het belangrijk om steeds beter te begrijpen hoe citizen science projecten werken en hoe we die kunnen verbeteren. Daarom wordt tijdens het gehele Schone Rivieren-project niet alleen onderzoek gedaan naar rivierafval, maar ook naar het project en de deelnemers zelf. Gedurende de gehele looptijd van het project is de Universiteit Leiden betrokken om dit onderzoek uit te voeren.
Factsheet vrijwilligers Schone Rivieren 2017-2020
Sinds 2017 beantwoorden vrijwilligers van de Maas en de Waal vragen over hun motivatie, verwachtingen, kennis en impact. De tussentijdse resultaten van 2017-2020 zijn samengevat in een factsheet.
Download hier de ‘factsheet vrijwilligers Schone Rivieren 2017-2020’.
Motivaties en betrokkenheid van onderzoekers en opruimers
De Universiteit Leiden doet onderzoek naar de motivaties en betrokkenheid van vrijwilligers binnen Schone Rivieren. Hieraan hebben 122 Schone Rivieren rivierafvalonderzoekers en opruimers meegewerkt. De meeste vrijwilligers worden gedreven door activisme en zetten zich in omdat ze zich storen aan afval op straat en in de natuur.
In september 2023 zijn de resultaten van het onderzoek online gepubliceerd zijn in wetenschappelijk tijdschrift “Research for All”.