nl NL en EN
Header algemeen

Op maar liefst 5 plekken in de oceaan zijn er grote concentraties van plastic. Doordat grote stukken plastic uiteindelijk in steeds kleinere stukjes uiteenvallen, komt dit plastic via de voedselketen ook op ons bord terecht. Jaarlijks sterven minimaal 1 miljoen dieren die in plastic afval verstrikt raken of het voor voedsel aanzien.

Een groot deel van de plastic soep komt vanuit rivieren de zee in. Hoeveel dit precies is en wie dit veroorzaakt, is tot nu toe niet bekend. IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee bundelen de krachten en brengen hierin verandering met het initiatief ‘Schone Rivieren’. Ons ultieme doel? Er stroomt geen enkel stukje plastic afval meer via de rivieren naar zee!

Wat gaan we doen?

We pakken het probleem op diverse manieren bij de ‘bron’ aan. Voor het eerst in Nederland zetten we een grootschalig onderzoek op naar rivierafval in de uiterwaarden met citizen science om bewoners (langdurig) te betrekken. Ook roepen we iedereen op om ons te helpen met het opruimen van alle rivieroevers. Zo ervaar je zelf hoeveel afval er ligt én beleef je de prachtige natuur langs de rivieren. We zetten publiekscampagnes op voor het oplossen van de meest gevonden afvalitems. Met de resultaten van onderzoek, opruimen en de campagne gaan we het gesprek aan met producenten en (internationale) overheden voor maatregelen om zwerfafval langs rivieren te voorkomen.

Om ons ultieme doel te bereiken werken we samen met vele partners.