Direct naar
FAQ Algemeen
-
Wat is Schone Rivieren?
Schone Rivieren is een initiatief van IVN Natuureducatie en Stichting De Noordzee. Samen met consumenten, bedrijven en overheden werken we aan ons doel: plasticvrije rivieren in Nederland in 2030.
-
Waarom is afval in rivieren een probleem?
Afval in de natuur heeft schadelijke gevolgen voor mens en dier. Dieren kunnen in het afval verstrikt raken of het voor voedsel aan zien. Doordat de maag dan ‘gevuld’ wordt, kan het hongergevoel uitblijven en de dood tot gevolg hebben. Grotere stukken plastic vallen uiteen tot kleinere deeltjes. Hierbij kunnen ook chemische stoffen vrijkomen. Als dieren plastic opeten, of als er giftige stoffen in het water terecht komen, dringt het afval ook onze voedselketen binnen. Het afval dat in rivieren belandt, stroomt naar zee en oceanen. Daar draagt het bij aan de wereldwijde plasticsoep.
-
Wat is de aanpak van Schone Rivieren?
We pakken het probleem bij de bron aan door:
- Opruimen: met verenigingen ruimen we langs de rivieroevers op zodat afval niet naar zee stroomt en om bewustwording van het probleem te verhogen.
- Onderzoeken: met burgerwetenschappers brengen we de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van het afval in kaart.
- Oplossen: de resultaten uit het onderzoek gebruiken we om overheden, bedrijfsleven en consumenten aan te spreken en tot oplossingen te komen.
- Ontdekken: door activiteiten als rivierexpedities laten we mensen de prachtige natuur langs de rivieren ontdekken.
-
Wie doen er mee aan Schone Rivieren?
IVN Natuureducatie en Stichting De Noordzee werken samen met vele partners, zoals de Plastic Soup Foundation, Universiteit van Leiden, gemeentes, provincies, waterschappen, het ministerie van I&W, Rijkwaterstaat, bedrijven, kennisinstituten en vele anderen. Duizenden vrijwilligers doen mee aan opruimacties, honderden vrijwilligers doen mee aan wetenschappelijk onderzoek als rivierafvalonderzoeker. Bekijk alle partners van Schone Rivieren.
-
Welke resultaten heeft Schone Rivieren tot nu toe behaald?
1.100 vrijwilligers doen 2x per jaar onderzoek naar rivierafval op meer dan 500 locaties in Nederland. 47.240 stuks afval zijn afgelopen meting geregistreerd. Dat zijn 163 stuks per 100 meter rivieroever. 5250 vrijwilligers ruimen samen met ons jaarlijks zo’n 30.000 kilo afval langs de rivieren op. Alle resultaten vind je hier.
-
Wat kan ik doen voor Schone Rivieren?
Wat leuk dat je in actie wilt komen voor plasticvrije rivieren! Kijk op onze Doe mee-pagina wat jij kunt doen.