nl NL en EN
Header algemeen

In Gelderland doen acht gemeente mee aan Schone Rivieren. Op deze pagina lees je meer over de juttersacties in Lingewaal, Lingewaard, Maasdriel, Neerijnen, Zevenaar, West Maas en Waal en Zaltbommel. 

West Betuwe 

Op 13 april 2019 gingen verenigingen in West Betuwe weer aan de slag om de oevers van zwerfafval te ontdoen. In het voorjaar van 2020 worden er weer nieuwe opruimacties georganiseerd. Houd onze website in de gaten voor meer informatie. 

Lingewaard  

Gemeente Lingewaard
Kinkelenburglaan 6
6681 BJ Bemmel
www.lingewaard.nl
026 – 3260111
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Al voor het 5e jaar op rij schone rivieren in Lingewaard! 
Al 5 jaar lang steken verenigingen uit de gemeente Lingewaard hun handen uit de mouwen voor schone oevers en minder plastic afval dat naar zee stroomt. Ieder jaar wordt er een grote hoeveelheid troep opgeruimd en ook in 2019 zijn we dit weer van plan.

Lingewaard strijdt door tegen zwerfvuil: #Lingewaardschoon 
De gemeente Lingewaard houdt zich op veel manieren bezig met het opruimen en voorkomen van zwerfafval. Het rivierjuttersproject is daar één van. Wil je ook meepraten over zwerfafval in Lingewaard? Gebruik de hashtag #Lingewaardschoon of neem contact op met de gemeente.

Inschrijven 2019 
De juttersdagen in 2018 waren een groot succes! De Gelderlander was erbij en schreef er dit artikel over. In 2019 zullen er weer juttersacties zijn in het voor- en najaar. De data voor het voorjaar zijn al bekend: op zaterdag 23 maart wordt er gejut aan de Waal en op zaterdag 6 april aan de Rijn en Linge. Verenigingen kunnen zich inschrijven vanaf 6 februari. Houd de website van de gemeente Lingewaard in de gaten voor de link om je in te schrijven.

Om zwerfvuil uit te bannen en de omgeving schoon te houden, roept de gemeente mensen op om zwerfvuil en dumpingen te melden. Dat kan door een WhatsApp met foto te sturen naar de gemeente via 06 22 258 894. Het afval wordt dan binnen 48 uur opgeruimd.

Maasdriel 

Zwerfafval is een groot probleem in de uiterwaarden van alle gemeenten langs de Maas en de Waal. Na de hoogwaterperiode blijft er veel zwerfafval achter. Dit is slecht voor milieu, mens en dier en zorgt bovendien voor een lelijk landschapsbeeld. Om dit probleem te verminderen is de gemeente Maasdriel in 2015 begonnen met het Maas- en Waaljutten.

Lees hier meer en meld je aan!

Gemeente Maasdriel - Maas- & Waaljutten from HanzedStudio on Vimeo.

Neder-Betuwe

Vorig jaar hebben de Waaljutters van gemeente Neder-Betuwe twee keer een succesvolle opruimactie uitgevoerd, waarbij meer dan 600 volle zakken afval uit de uiterwaarden zijn verwijderd. Ook in 2018 gaan de jutters in Neder-Betuwe op pad.

Zevenaar

Op zaterdag 26 oktober 2019 organiseert de gemeente Zevenaar voor de tweede keer dit jaar, een opruimactie langs de IJssel bij Giesbeek en de Rijn en het Pannerdensch Kanaal bij Lobith. Alle tracés worden door een groep van minimaal 10 jutters opgeruimd. Op dit moment hebben wij voldoende deelnemende groepen.

Mocht je er in 2020 met jouw groep wél bij willen zijn? Neem dan op tijd contact op door te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Iedere groep ontvangt per opruimactie, een financiële vergoeding voor de clubkas.

West Maas en Waal

Natuurlijk gaan de Maas- en Waaljutters ook in 2018 weer aan de slag in onze gemeente West Maas en Waal! Op zaterdag 26 mei gingen de jutters op pad. In het najaar, op zaterdag 6 oktober, vinden de najaarsacties plaats.

Zaltbommel

De Waaljutters van Zaltbommel zijn ook dit jaar weer regelmatig op pad voor schone rivieren en minder plastic soep. Hartelijk bedankt voor jullie langdurige inzet!

Westervoort en Duiven

Ook de gemeenten Westervoort en Duiven doen weer mee in 2019! De opruimacties worden gehouden op de zaterdagen 13 april en 26 oktober. Aanmelden kan via Goclean: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nijmegen

Dit jaar gaan voor het eerst vanuit Schone Rivieren opruimacties plaatsvinden in de gemeente Nijmegen! Dit voorjaar wordt de opruimdag georganiseerd op zaterdag 25 mei. De tracés worden opgeruimd door een groep van 10-30 enthousiaste vrijwilligers van lokale sport- en vrijetijdsverenigingen. Je kunt je aanmelden als groep tot zondag 19 mei door een mail te sturen naar Bas van Lith (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Bij deelname ontvang je een fijne financiële vergoeding voor in de clubkas. Wees er snel bij, er zijn maar zes opruimtracés in te vullen! Bij aanmelding ontvang je nadere informatie.

Jutters op pad 1