Schone Maas Nieuwsbrief

juli 2021

Rechten voor de Maas

Petitie Maas in de Wet

Om ervoor te zorgen dat onze Maas schoon blijft maken we ons sterk voor rechten voor de natuur. Zo kunnen we de Maas beter beschermen. Wij willen de Maas in de Wet! Jij ook? Teken de petitie!

Meer over de petitie >>

 

Workshop Rechten voor de Maas

Op 14 juli organiseert IVN Natuureducatie, founding partner van de Maas Cleanup) een digitale workshop Rechten voor de Maas. Tijdens deze online workshop door Jessica den Outer, VN-expert Rechten voor de Natuur, wordt het snelgroeiende concept van rechten voor rivieren geïntroduceerd. Benieuwd hoe we rechten aan de Maas (en andere rivieren) gaan geven? Waarom dit belangrijk is? En hoe jij hier aan bij kan dragen?

Meld je aan!

Opschoonacties Schone Maas 2021

De opschoonacties van 2021 langs de Maas zijn afgerond en alle resultaten zijn compleet. In tegenstelling tot 2020 konden er dit jaar wél weer flink wat acties worden uitgevoerd. Hieronder blikken we kort terug op de resultaten uit 2019 en worden de resultaten van 2021 gepresenteerd.

Terugblik op 2019

Om de cijfers van 2021 in een goed kader te plaatsen worden allereerst de cijfers van 2019 gegeven. In 2019 zijn meer dan 2.800 vrijwilligers druk bezig geweest met opruimen. Samen hebben ze 140 gebieden opgeschoond en daarmee 4.335 vuilniszakken van 60 liter gevuld. Dit is een gemiddelde van 31 zakken per gebied. Dit is een lager gemiddelde dan het voorgaande jaar (36,7 zakken), wat vermoedelijk komt door een lagere winter waterstand ten opzichte van 2018.

Resultaten 2021

Betreft 2021, in de periode van maart 2021 tot en met april 2021 zijn bijna 1.200 vrijwilligers bezig geweest om de Maasoevers vrij te stellen van met name plastic afval. Dat is ongeveer 60% minder dan in 2019, maar te verklaren door het lagere aantal acties en de aangepaste werkwijze in verband met de coronamaatregelen. Om de groepsgrootte te beperken werden opruimers verdeeld worden over het gebied of de opruimactie over langere periode gerekt.

Er waren 112 opschoonacties gepland, waarvan er minstens 79 door konden gaan en de resultaten gemeten zijn. Dat is slechts 40% minder dan 2019, toen er geen coronamaatregelen in het spel waren. In totaal werden 2.426 vuilniszakken van 60 liter gevuld. Dit komt neer op ongeveer 30 zakken per gebied. Dat is slechts één zak minder dan tijdens de acties in 2019.

Bedankt!

We zijn alle vrijwilligers én de lokale coördinatoren van gemeenten en terrein beherende organisaties zeer dankbaar voor hun inzet en hopen ook volgend jaar weer een beroep op hen te mogen doen. In de tussentijd spannen wij ons als Schone Maas partners in om eenieder te overtuigen van de urgentie om geen afval meer in de rivieren terecht te laten komen!

Opruimactie uitgelicht: Venlo Cleanup

Na een geslaagde deelname aan de Maas Cleanup in 2020 wilden ACS Cleaning en vrijwilligersinitiatief Venlo Schoon een lokaal vervolg hieraan geven. En dus kwamen zij met een eigen initiatief: de Venlo Cleanup

Venlo Schoon

De vrijwilligers van Venlo Schoon zetten zich al langer in om het zwerfafvalprobleem in de gemeente Venlo aan te pakken, zowel door preventie als door regelmatige opruimacties. Iedereen woont immers graag in een schone omgeving. Daarnaast heeft zwerfafval enorme gevolgen voor het milieu: dieren kunnen erin verstrikt raken of zien het aan voor voedsel en kunnen daardoor sterven. En plastic dat in het milieu terechtkomt, vergaat nooit. Ontzettend belangrijk dus om onze omgeving zwerfafvalvrij te houden.

Grote opruimactie op 17 juli

Al snel ontstond bij ACS Cleaning en Venlo Schoon het idee om gezamenlijk één grote jaarlijkse opruimactie te organiseren in de gemeente Venlo. Ook de VVV Foundation sloot zich bij het initiatief aan en niet veel later was een nieuw project geboren: Venlo Cleanup. Ons doel: het zwerfafval in de gemeente verminderen én aandacht vragen voor het zwerfafvalprobleem. Door samenwerking met verschillende partners kunnen we nog meer impact maken. Naast inwoners van de gemeente worden ook bedrijven en maatschappelijke organisaties uitgenodigd om mee te helpen. Samen staan we immers sterker in de strijd tegen zwerfafval! De eerste editie van Venlo Cleanup zal plaatsvinden op zaterdagochtend 17 juli 2021 op verschillende locaties door de hele gemeente. Kijk voor meer informatie op www.venlocleanup.nl

Plastic Peuk Meuk 2021

#NoFilterPlease – Verbod op plastic sigarettenfilters

Tijdens de Plastic Peuk Meuk cleanup 2021 op 10 juli, een initiatief van het Plastic Peuken Collectief, rapen vrijwilligers door heel het land sigarettenpeuken. Het doel? Een verbod op plastic in sigarettenfilters. Overal in Nederland zijn peukenrapers te vinden, ook langs de Maas. Vrijwilligersorganisaties Venlo Schoon, De Omwentelaars en Echt-Susteren Zwerfafvalvrij organiseren opruimacties.

Doe mee!

Wil je je aansluiten bij een van de initiatieven? Kijk dan of je direct contact op kunt nemen met de organisatoren van een opruimactie of stuur het Plastic Peuken Collectief een privéberichtje via Facebook. Hieronder vind je een overzicht van de opruimacties.

Schone Rivieren Expedities

De mooie en minder mooie plekjes van de Maas

Onze Maas is uniek en onze trots, maar ook erg kwetsbaar. Helaas is er niet alleen schoonheid te vinden langs de oever, maar ook (plastic) afval. Daarom worden er Schone Rivieren Expedities georganiseerd langs onze beek- en rivieroevers. Daarbij kunnen mensen zowel die mooie als minder mooie dingen zien. En dat is belangrijk, want hoe meer mensen dit ontdekken, hoe bewuster ze hopelijk omgaan met het gebruik van plastic en hoe beter ze uiteindelijk voor de natuur willen zorgen.  Deze Schone Rivieren Expedities worden georganiseerd door onder andere vrijwilligersafdelingen van IVN Natuureducatie en rivierafvalonderzoekers. 

Zelf een expeditie organiseren

Wil je ook een expeditie organiseren? Vraag dan gratis de handleiding aan door een mailtje te sturen naar ontdekken@schonerivieren.org Vermeld behalve je naam (en eventueel de naam van je organisatie) ook de omgeving waar je iets wilt organiseren. De maand september is onze focusmaand voor rivierexpedities, maar andere momenten mag ook. Dan kunnen we je mogelijk in contact brengen met anderen uit jouw buurt, zodat je samen kunt optrekken. Ook zullen we je expeditie als activiteit in de agenda van Schone Rivieren opnemen.

Kajakken en het vullen van afvalzakken

Kajakken en zwerfvuil ruimen gaat vanaf nu hand in hand in het RivierPark Maasvallei. Kajak Maasland start vanaf seizoen 2021 met een nieuw aanbod waarbij kajakkers met een ‘Maas cleanup pakket’ aan hun afvaart beginnen. Het is een volgend puzzelstuk in de strijd tegen zwerfvuil in onze rivieren.

Over het Maas Cleanup pakket

Kajak Maasland biedt in samenwerking met Rivierpark Maasvallei zijn milieubewuste klanten een gratis Maas Cleanup Pakket aan. Bedrijven, scholen, groepen of individuen die kiezen voor dit pakket worden gratis voorzien van een grijpstok, vuilzak en handschoenen waar zwerfvuil mee verzameld kan worden. Zo maken we onze mooie rivier nog mooier en combineer je het aangename met het nuttige.

Meer informatie en boeken

LIVES: Grensoverschrijdend onderzoek – Educatiemateriaal en film

In het LIVES project werken verschillende partners uit de Euregio Maas-Rijn (Nederland, België en Duitsland) grensoverschrijdend samen om zwerfafval in het stroomgebied van de Maas te verminderen. Om vanuit deze verschillende gezichtspunten de problematiek van plastic in het stroomgebied van de Maas te duiden is er een film gemaakt.

Bekijk de video >>

 

Daarnaast biedt LIVES nu educatiemateriaal aan, waarmee je meer leert over plasticafval in het water van onze beken en rivieren. Waar komt het vandaan en wat kun jij er aan doen?

Bekijk het educatiemateriaal >>

 

Resultaten afvalanalyses Maas en haar beken (voorjaar 2021)

Het afgelopen voorjaar hebben vrijwilligers weer hun best gedaan om het afval aan de Maas en haar beken op te ruimen, maar ook het afval te onderzoeken. Door te analyseren waar het afval op verschillende plekken langs rivieren en beken uit bestaat, kunnen we het probleem bij de bron aanpakken. Kijk hier voor de factsheets met resultaten van verschillende afvalanalyses uit het voorjaar 2021.

Wil je vaker updates? Volg LIVES, Schone Maas en Schone Rivieren op Facebook!