Header algemeen

Het doel van Oplossen binnen Schone Rivieren is dat de hoeveelheid (plastic) afval in rivieren meetbaar afneemt, naar een plasticvrije rivierdelta. Dat willen we bereiken samen met overheden, bedrijfsleven en consumenten.

Aanpak bij de bron
We zetten ons in voor aanpak bij de bron, dus zo dicht mogelijk bij degene die het plastic product maakt en/of in de rivier laat verdwijnen. De analyse van hotspots is daarbij ook heel nuttig; welke locaties springen eruit qua vervuiling? We zijn daarom in gesprek met fabrikanten, distributeurs, winkelketens, brancheverenigingen en gemeenten om tot oplossingen te komen. Ook gaan we consumenten helpen om bewustere keuzes te maken om vervuiling te voorkomen. 

Wetgeving
Het is belangrijk dat er wetten komen die voorkomen dat plastic afval via de rivieren naar zee stroomt, zonder dat iemand daarvoor verantwoordelijk is. Afval hoort niet thuis in de rivieren. De uitkomsten van de monitoringen door de rivierafvalonderzoekers, moet zo snel mogelijk leiden tot oplossingsgerichte wet- en regelgeving.

Transparantie
Gesprekken over oplossingen van plasticvervuiling vinden bijna altijd achter de schermen plaats, maar we proberen zoveel mogelijk te laten zien van de bronaanpak. Wanneer het mogelijk is delen we meteen wat we aan het doen zijn. Echter, soms is het beter om niet alles direct publiekelijk te delen om in goed vertrouwen met diverse stakeholders constructieve gesprekken te voeren. In zulke gevallen mikken we op een strategisch moment om de (voorlopige) resultaten te delen.