Header algemeen

Op en aan de Nederlandse rivieroevers valt veel te ontdekken. Het rivierenlandschap biedt veel natuurlijk schoon. Helaas wordt dit op veel plekken ontsierd door niet afbreekbaar (plastic) afval.

In de winter staat het water vaak hoog als gevolg van smeltend sneeuw stroomopwaarts en veel neerslag. De begroeiing aan de oevers is dan gering waardoor, bij terugtrekkend water, veel afval op de oevers zichtbaar achterblijft. Een goed moment om te inventariseren, op te ruimen én om te genieten van de vele watervogels of de knaag- en glijsporen van een bever.

In de lente liggen, de door opruimgroepen, geschoonde oevers er mooi bij, nemen vissers weer hun stekje in en bloeit de kruidlaag snel op tot een heerlijk geurend tapijt. Het genieten van de schone oevers en de zingende broedvogels kan dan écht beginnen. Echter, kijk je door dat schoons heen dan zie je helaas de kleine stukjes afgebrokkeld plastic liggen. En wij niet alleen, veel dieren in en langs het water zien de kleine stukjes plastic aan voor voedsel. Het gevolg een maag vol plastic met desastreuze gevolgen voor het individuele dier en potentieel gevaar voor de voedselketen.

In de zomer zoeken veel mensen de oevers van de rivieren op om er te recreëren. Het is heerlijk om dan de interactie van mens en natuur ten volle tot uitdrukking te zien komen. Helaas laten sommige recreanten afval op de oevers achter. Een groot probleem omdat er niemand is die dit nog opruimt en het zo bijdraagt aan de wereldwijde plastic soep. De waterstand in de rivieren kunnen immers door hevige regenval óók in de zomer ineens zo stijgen dat het afval mee genomen wordt naar de zee.

In de herfst zakken de kruidenrijke planten aan de oevers af en werpen zij hun zaden in de aarde, klaar om in de lente uit te komen. Tenminste mits de voedingsbodem geen plastic bodem is geworden. En terwijl de trekvogels de loop van de rivieren volgen naar warmere oorden stijgt in de herfst en vroege winter het water en worden de oevers door de wind schoon geblazen en met het stijgende water schoongespoeld. Een nieuwe lading vervuiling trekt richting zee.

Het Nederlandse rivierenlandschap herbergt prachtige natuurgebieden, planten en dieren die het behouden en beschermen waard zijn.

Ontdek samen met Schone Rivieren de schoonheid van de rivieren!