Header algemeen

Vrijwilligers Jenna (tekst) en Marlies (foto’s) portretteren voor Schone Rivieren elke maand een rivierafvalonderzoeker: van bijzondere vondsten tot grappige verhalen. Dit keer in beeld: rivierafvalonderzoeker Maarit Ivalo (47 jaar). Maarit Ivalo brengt voor Schone Rivieren twee keer per jaar de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van het afval op de oevers van de Waal in kaart. We vroegen haar de hemd van het lijf over haar ervaringen langs de waterkant.


Maarit Ivalo LR

Waarom vind je het belangrijk om rivierafvalonderzoeker te zijn bij Schone Rivieren?

‘Ik heb een achtergrond als onderzoeker en onderzoeken zit echt in mijn bloed. Naast werken en mijn kinderen opvoeden, doe ik graag iets extra’s voor de maatschappij. Toen ik de vacature voor rivierafvalonderzoeker bij Schone Rivieren voorbij zag komen, was ik direct enthousiast. Voor mij is het de perfecte combinatie tussen beroepsmatig onderzoeken en bijdragen aan een mooiere wereld.’

Wat zijn de gekste objecten die jij tot nu toe tegengekomen bent tijdens het onderzoek?

‘Ik ben erg verbaasd over de hoeveelheid nurdles (kleine plastic korrels waar plastic producten van worden gemaakt, red.) op ‘mijn’ stuk rivieroever. Op een stukje oever van 50 bij 50 centimeter, het formaat van een flinke stoeptegel, vond ik ruim 200 nurdles. Moet je nagaan hoeveel nurdles er op 100 vierkante meter liggen! Dat vind ik fascinerend. Voordat ik meedeed aan dit onderzoek, wist ik niet eens dat hier honderden plastic korrels op de rivieroevers kunnen liggen. Nu zie ik ze overal.’

Marit Ivalo 4 LR

Wie zou je graag een keertje meenemen op onderzoekstocht langs de oevers en waarom?

’George Clooney! Hij is heel betrokken bij het milieu. Hij deed mee aan een project dat ik vanuit mijn werk deed. Hij maakte in dat project van duurzaamheid een prioriteit. Dat iemand die zo bekend is en zo veel geld verdiend ervoor kiest om bezig te zijn met duurzaamheid, dat vind ik inspirerend.’

Waar wil je de politiek toe oproepen?

’Ik zou vooral de wetenschap willen oproepen om wetenschappelijke onderzoeken uit te leggen in ‘Jip-en-Janneketaal’, zodat de politiek en niet-wetenschappers het beter begrijpen.’

Wat zou je zelf graag anders willen doen (maar lukt nog niet)?

‘Wij leven al vrij duurzaam. Ik zou veel minder willen autorijden, maar dat lukt nog niet. Ook zou ik graag mijn eigen circulaire economie in huis willen hebben, met helemaal geen afval’.

Heb je nog tips voor je mede-rivierafvalonderzoekers?

‘Ik vond de training heel leuk en goed. Ook hebben we een Facebook-groep waar veel op uitgewisseld wordt. Mijn tip: gebruik ook je eigen social media-accounts om je ervaringen op de rivieroevers te delen met je netwerk.’

Kom ook in actie voor plasticvrije rivieren en kijk hier wat jij kan doen!

Wil je jouw Schone Rivieren-verhaal ook delen met andere rivierafvalonderzoekers? Laat het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. weten!

 

 

volg ons op facebook volg ons op twitter volg ons op linkedin

 

Nieuwsbrief

Leuk dat je geïnteresseerd bent in Schone Rivieren! De nieuwsbrief ontvang je ongeveer 6 keer per jaar in je mailbox.

* verplicht veld
Ik ben geïnteresseerd in Schone Rivieren:
 

 

Bedankt voor je interesse. Je staat nu op de wachlijst. Mocht er een plekje vrij komen, dan hoor je van ons. 

Benieuwd naar de laatste resultaten? Neem een kijkje op onze website en volg ons op Facebook en Twitter voor de laatste ontwikkelingen van Schone Rivieren.

 We nemen contact met je op als er onderzoeken bij jou in de buurt van start gaan.

Op zaterdag 19 oktober vindt een opruimactie plaats langs de Lek in Houten en Nieuwegein. Deze opruimactie organiseert Schone Rivieren samen met gemeente Houten en gemeente Nieuwegein.

We starten om 09:00 onder de snelweg A27 bij de Lek met een gezamenlijke aftrap. Rond half 10 verspreiden de deelnemers zich over de lekoevers en ruimen op tot maximaal 12:00. Hierbij kan je het volgende verwachten:

  • Je krijgt materialen zoals handschoenen, knijpers, vuilniszakken te leen;
  • Je ontvangt een beknopte veldinstructie voor opruimacties, waarin onder andere staat welke materialen u moet opruimen, welke kunnen blijven liggen en waar je voor moet uitkijken.
  • Positieve PR en communicatie.
  • Een superleuke dag natuurlijk!

Aanmelden

Spreekt dit initiatief je aan en wil je graag iets goeds doen? Geef je dan op via Bas van Lith (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Ook voor verdere vragen kun je contact opnemen met Bas. Graag bij je aanmelding aangeven of je alleen of met een groep komt en met hoeveel personen jullie dan zijn.