Header algemeen

Er is steeds meer aandacht voor de plasticsoep en wereldwijd verzamelen miljoenen mensen zich voor opruimacties op stranden. De aanvoer van plastic afval vanuit rivieren is echter een onderbelicht probleem. IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee bundelen de krachten en brengen hierin verandering met ‘Schone Rivieren’. Ons ultieme doel? Plasticvrije rivieren in Nederland in 2030.

Onze aanpak

We pakken het probleem op diverse manieren bij de ‘bron’ aan. Voor het eerst in Nederland zetten we een grootschalig Onderzoek op naar rivierafval in de uiterwaarden met citizen science om bewoners (langdurig) te betrekken. Ook roepen we iedereen op om ons te helpen met het Opruimen van alle rivieroevers. Zo ervaar je zelf hoeveel afval er ligt én beleef je de prachtige natuur langs de rivieren. We zetten publiekscampagnes op voor het Oplossen van de meest gevonden afvalitems. Door activiteiten laten we inwoners de prachtige natuur langs de rivieren Ontdekken. Met alle resultaten gaan we het gesprek aan met producenten en (internationale) overheden voor maatregelen om zwerfafval langs rivieren te voorkomen. Meer lezen over de aanpak van Schone Rivieren? Download hier de factsheet.

Of lees onze veelgestelde vragen.

IVN Natuureducatie

IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid) laat jong én oud de natuur van dichtbij beleven. In de buurt, in de Nationale Parken en op school. Bijna 25.000 vrijwilligers en leden van IVN Natuureducatie laten zien hoe fascinerend, leuk, gezond en belangrijk de natuur is. Want hoe meer je van de natuur begrijpt, hoe meer je er van gaat houden! www.ivn.nl

Contactpersoon IVN Natuureducatie: Mette Sijtsma, 06-13861881, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 volg ons op facebook volg ons op twitter volg ons op instagram

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Mens en Natuur. De nieuwsbrief bevat winacties, activiteiten, tips en meer natuurnieuws.

Plastic Soup Foundation

No plastic waste in our water! Dat is de missie van de Nederlandse Plastic Soup Foundation, die in 2011 werd opgericht. Inmiddels behoren we volgens de internationale pers tot “One of the leading advocacy groups to tackle plastic pollution.” Daarbij halen we geen plastic uit het water. We zorgen dat er niet (meer) in komt. www.plasticsoupfoundation.org

Contactpersoon Plastic Soup Foundation: Jeroen Dagevos, 06-46837886, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

volg ons op facebook volg ons op twitter volg ons op instagram

Op de website (onder Nieuws) kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief van de Plastic Soup Foundation.

Stichting De Noordzee

Stichting De Noordzee is een onafhankelijke natuur- en milieuorganisatie en is dé organisatie als het gaat om bescherming en duurzaam gebruik van de Noordzee. De stichting richt zich op vier doelen: Ruimte voor natuur, Schone zee, Duurzaam voedsel en Natuurvriendelijke energie. Samen met anderen werkt de organisatie aan een schone en gezonde Noordzee.

Contactpersoon Stichting De Noordzee: Marijke Boonstra, 06-34401874, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

volg ons op facebook volg ons op twitter  

Schrijf je in voor de ZEEmail voor het laatste Noordzeenieuws en meer info over de Beach Cleanup Tour.

Partners

Bekijk hier alle partners van Schone Rivieren.