De IJssel, een rivier die door sommigen de mooiste rivier van Nederland wordt genoemd, stroomt door Gelderland en Overijssel en is een 125 kilometer lange aftakking van de Rijn. Van oudsher is de IJssel een belangrijke handelsroute. De steden die langs de IJssel lagen waren aangesloten bij de Hanze: een samenwerkingsverband van handelaren en steden in de Middeleeuwen. Inmiddels is de IJssel niet meer de handelsroute die zij ooit was, maar transporteert zij helaas wel (plastic) afval dat aanspoelt op de oevers of uiteindelijk een weg vindt naar zee.

In het landelijke project Schone Rivieren mag rivier de IJssel uiteraard niet ontbreken. Voor de Overijsselse oevers hebben we daarvoor een partner gevonden in provincie Overijssel. Vanaf augustus 2019 worden de eerste stappen gezet om vorm te geven aan de vier O’s (opruimen, onderzoeken, ontdekken en oplossen) van Schone Rivieren langs de oevers van de Overijsselse IJssel.

Ook langs de Gelderse oevers van de IJssel werken we aan Schone Rivieren. In Westervoort, Duiven, Zevenaar en Rheden organiseren we samen met de betreffende gemeenten opruimacties.

In het najaar van 2019 worden de eerste opruimacties met groepen vrijwilligers langs de Overijsselse IJsseloevers georganiseerd. De monitoringsonderzoeken gaan in het voorjaar van 2020 van start. Eind 2019 trainen we de rivierafvalonderzoekers.

Partners
Langs de IJssel werken wij samen met Plastic Soup Foundation, Stichting De Noordzee, provincie Overijssel en Rijkswaterstaat. Vanaf augustus zoeken we de samenwerking met de Overijsselse gemeenten langs de IJssel (Deventer, Olst-Wijhe, Zwolle en Kampen), ROVA, lokale IVN-afdelingen, de Waterschappen en Natuur en Milieu Overijssel.

Schone IJsseloevers 2.0
We sluiten aan bij het Platform Schone IJssel 2.0, waarin verschillende partijen hun programma en projecten gericht op het schoon maken en houden van de IJssel op elkaar afstemmen.

Lijkt het jou leuk om rivierafvalonderzoeker te worden, wil jouw vereniging meedoen met een opruimactie of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..  

IVN SchoneRivieren StAgatha 29