Header 4

In acht Gelderse gemeenten ruimen vrijwilligers van sport- en cultuurverenigingen sinds 2015 de uiterwaarden van de rivieren op. Naast Waaljutters zijn sinds 2017 ook Maas-, Rijn- en Lingejutters actief. Samen maken zij zo’n 180 kilometer rivieroever schoon. In ruil daarvoor krijgen de vrijwilligers een financiële vergoeding van de gemeente, bestemd voor de clubkas.

De rivierjutters zijn actief in Lingewaal, Lingewaard, Maasdriel, Neder-Betuwe, Neerijnen, Zevenaar, West Maas en Waal en Zaltbommel.

> Lees meer over de juttersacties in de Gelderse gemeenten

Vanaf najaar 2018 zullen er ook in de gemeenten Renkum, Duiven, Westervoort, Neder-Betuwe en Wageningen Rijnjutters actief zijn. Op 13 oktober zullen zij voor de eerste keer binnen het project Schone Rivieren opruimacties organiseren.

Het werk van de rivierjutters is hard nodig. In 2015 - 2017 verzamelden de jutters in Gelderland maar liefst 61.000 kilo afval. Zonder de inzet van de vrijwillige rivierjutters zou dat afval afbreuk doen aan het lokale ecosysteem of terecht gekomen zijn in zee, waar plastic afval veel schade toe brengt aan het zeeleven.