Header 3

Wat leuk dat je meedoet aan het afvalonderzoek van Schone Rivieren! Op deze pagina vind je meer informatie en een lijst veelgestelde vragen. In de Handleiding vind je meer informatie over het onderzoek en een stappenplan voor de monitoring. Op de Turflijst zie je welke soorten afval er allemaal te vinden zijn.

> Download hier de Handleiding voor rivierafvalonderzoekers
> Download hier de Turflijst die je nodig hebt voor het onderzoek

Veelgestelde vragen onderzoek

1. Waarom doen jullie onderzoek langs rivieren?

Er is steeds meer aandacht voor de plastic soep en wereldwijd verzamelen miljoenen mensen zich voor opruimacties op stranden. De aanvoer van plastic afval vanuit rivieren is echter een onderbelicht probleem. Daar brengen Stichting De Noordzee, de Plastic Soup Foundation en IVN Natuureducatie verandering in met Schone Rivieren. Want met informatie over de hoeveelheden en herkomst van het afval, kunnen we aan de slag met het oplossen van de meest gevonden afvalitems langs rivieren.

2. Waar en wanneer vindt het onderzoek plaats?

In 2018 vindt het onderzoek plaats op enkele tientallen plekken langs de Maas en Waal. We willen de komende jaren graag uitbreiden naar alle rivieren van Nederland. Het onderzoek loopt 5 jaar, de metingen herhalen zich elk jaar in het voorjaar (maart / april) en in het najaar (september / oktober).

3. Hoe doen jullie precies onderzoek?

Het onderzoek is tweeledig. We leiden tientallen vrijwilligers op tot afvalonderzoeker. Deze onderzoekers brengen twee keer per jaar in kaart hoeveel en wat voor soort afval er op het tracé ligt. Dit doen de onderzoekers aan de hand van een turflijst en een instructieformulier. De meetmomenten zijn in het voorjaar en in het najaar. Daarnaast monitort Stichting De Noordzee drie keer per jaar vooraf vastgestelde onderzoekslocaties langs de Maas en Waal.

4. Hoeveel vrijwilligers doen mee aan het onderzoek?

Een paar honderd mensen kunnen meedoen aan het rivierafval onderzoek. Hoe meer informatie we verzamelen, hoe beter we het probleem bij de bron kunnen aanpakken.

5. Wat bieden jullie afvalonderzoekers?

- Je maakt deel uit van een enthousiaste groep rivierafvalonderzoekers die hét verschil gaan maken in de aanpak van Plastic Soup de komende jaren
- Je krijgt een geheel verzorgde training met theorie en veldtraining + een lekkere lunch
- Je reiskosten voor de training worden vergoed (op basis van 2e klas OV of standaard kilometer vergoeding)
- Je krijgt gratis onderzoeksmaterialen op basis van de internationaal erkende OSPAR methode
- Je ontvangt als eerste analyses en rapportages van het onderzoek naar rivierafval

6. Wat vragen jullie van afvalonderzoekers?

1. Iedere afvalonderzoeker krijgt één of meerdere afgebakende tracés aan de Maas of Waal toebedeeld. Hier ga je volgens een gestandaardiseerd protocol het afval tellen en indelen in categorieën.

2. Het monitoren vindt plaats in het voorjaar en najaar in een vooraf vastgestelde periode. In deze periode onderzoek je jouw toegewezen tracé. Het monitoren van de rivieroever en het uitwerken van de gegevens thuis duurt allebei ongeveer 1-2 uur per keer.

3. Voordat je met het onderzoek start, nodigen we je uit om deel te nemen aan een training van een halve dag. Daarnaast heb je natuurlijk reistijd van en naar het tracé en de trainingslocatie.

4. De Universiteit Leiden doet onafhankelijk onderzoek naar de ervaringen van vrijwilligers aan dit project. Hiervoor wordt aan de afvalonderzoekers een aantal keer gevraagd om een enquête in te vullen.

5. We zoeken vrijwilligers die de intentie hebben om gedurende de hele onderzoeksperiode t/m 2021 mee te doen.

7. Kan ik alleen deelnemen of ook met een partner of groep?

Je kunt je in je eentje opgeven maar je kunt je ook aanmelden als duo. Je krijgt dan gezamenlijk één tracé toebedeeld. Als je je alleen opgeeft, kijken we tijdens de training wie jouw buddy wordt, want het is de bedoeling dat je als tweetal meedoet aan het onderzoek.

8. Waar en wanneer vinden de trainingen plaats?

De trainingen in januari zijn inmiddels vol! In het najaar wordt een nieuwe ronde trainingen georganiseerd. Wil je hierover geïnformeerd worden? Laat dan hier je gegevens achter.

9. Mag ik zelf kiezen waar ik onderzoek wil doen?

Tijdens de training kun je je voorkeurslocatie op een kaart aangeven. Met het verdelen van de tracés proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met alle wensen.

10. Waarom vindt het onderzoek niet in mijn woonplaats / bij mijn rivier plaats?

We zetten het onderzoek eerst op langs de Maas en Waal in Brabant, Limburg en Gelderland. Dit heeft te maken met ons bestaande netwerk van opruimacties en kennis van deze rivieren. Zo kunnen we de afvalonderzoekers goed opleiden, ondersteunen en de kwaliteit van de data garanderen. Wij hebben de ambitie om het onderzoek uit te breiden naar alle rivieren!

11. Wat doen jullie met de resultaten van het onderzoek?

We publiceren de resultaten jaarlijks in de vorm van een rapport. Ook gebruiken we de gegevens bij onze (internationale) lobby voor maatregelen voor het terugdringen van zwerfafval en het reduceren van afval in rivieren. Met informatie over de meest gevonden afvalitems spreken we de betreffende producenten aan. Ook voeren we publiekscampagnes die gebaseerd zijn op de uitkomsten van het onderzoek.

> Staat jouw vraag er niet tussen? Laat het ons weten via dit formulier of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.