Verenigingen maken natuur rondom eiland Veur-Lent schoon

04 december 2024

Deel dit artikel

Ruim vijftig vrijwilligers ruimden op 30 november zwerfafval op langs de oevers van de Waal in Nijmegen. In totaal hebben zij 53 goed gevulde vuilniszakken verzameld, met vooral veel stukken plastic en huishoudelijk afval. Er werd zelfs een opblaaszwembad voor kinderen uit het groen getrokken.

Veel afval in vloedlijn

Nu het water in de rivier de afgelopen tijd wat gezakt is, blijft er veel afval achter in de zogenoemde vloedlijn. Een vrijwilliger: ‘Naarmate je langer bezig bent met opruimen ga je beter kijken en vind je steeds meer afval in de vloedlijn.’

Verenigingen bundelen krachten

De vijftig vrijwilligers zijn aangesloten bij een Nijmeegse sport- of studentenvereniging. Van de gemeente Nijmegen krijgen verenigingen een bijdrage aan de clubkas als vergoeding voor de opruimactie. De vrijwilligers werden door de DAR voorzien van afvalknijpers en vuilniszakken.
Dankzij het stralende weer zat de sfeer er goed in bij de vrijwilligers. Ze verzamelden zich zaterdagochtend bij Café de Zon op Veur-Lent. Onder het genot van koffie, thee en koeken werden de instructies gegeven door medewerkers van Schone Rivieren. Daarna trokken de groepen er enthousiast op uit.

Vooral veel plastic

Het grootste deel van het gevonden afval bestond uit plastic, een materiaal dat niet vanzelf vergaat en dus eeuwig in ons milieu blijft, tenzij het wordt opgeruimd. De vrijwilligers slaagden erin veel plastic op te ruimen, variërend van flesjes en snoepverpakkingen tot een opblaaszwembad voor kinderen.

Schone Rivieren

De opruimactie vond afgelopen weekend alweer voor de achtste keer plaats en wordt jaarlijks twee keer georganiseerd door Schone Rivieren in opdracht de gemeente Nijmegen. Veel andere gemeenten in de provincie Gelderland organiseren ook twee keer per jaar een opruimactie. Schone Rivieren is een initiatief van IVN Natuureducatie heeft als doelstelling plasticvrije rivieren voor 2030. Om dat doel de bereiken wordt zwerfafval opgeruimd, wordt met burgerwetenschappers onderzoek gedaan en wordt samen met overheden en bedrijven gewerkt aan oplossingen.