Wattenstaafjes, chipszakken en autobanden: je kunt het zo gek niet bedenken of het drijft in de Nederlandse rivieren. Schone Rivieren doet sinds 2017 grootschalig burgerwetenschappelijk onderzoek naar rivierafval op de oevers van de Nederlandse rivieren. Zo’n elfhonderd rivierafvalonderzoekers brengen daar twee keer per jaar de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van rivierafval op de oevers van in kaart.
Voor het rivierafvalonderzoek langs de Rotterdamse wateren zoeken we nog enkele vrijwilligers die het afval in kaart willen brengen vanaf oktober 2021 en zo willen bijdragen aan plasticvrije rivieren in 2030.
Nieuwe rivierafvalonderzoekers krijgen met een andere vrijwilliger een tracé (onderzoeksgebied) van 100 meter toebedeeld. Op dit tracé tellen ze twee keer per jaar volgens het Schone Rivieren-protocol afval het afval en delen dit in categorieën in. Schone Rivieren maakt gebruik van de internationaal erkende OSPAR-methode. Om deze methode te leren kennen, is deelname aan één van de digitale trainingen van anderhalf uur verplicht.