“Doorspoelen van vochtige doekjes is bron van watervervuiling met microplastics”

07 juli 2020

Deel dit artikel

Onderzoekers uit Ierland publiceerden afgelopen week een onderzoek waarin ze de bijdrage van sanitaire producten aan plastic vervuiling van ons watermilieu hebben gemeten. Wat bleek? Veel van de witte plastic vezels die ze vonden in bodemmonsters en oppervlaktewater waren dezelfde als de vezels in vochtige doekjes en maandverband1. Daarbij vonden de onderzoekers van de Nationale Universiteit van Ierland dat de helft van de door hun onderzochte doekjes die als ‘doorspoelbaar’ verkocht worden, plastic vezels bevatten1.

Hoewel veel vezels door filters in rioolwaterzuivering worden tegengehouden, zijn de vezels zo klein dat ze toch in ons oppervlaktewater terecht komen. Daarbij komt via riooloverstorten ook minder goed gefilterd water, en daarmee meer plastic, in ons milieu terecht. Het onderzoek wat afgelopen week werd gepubliceerd in Water Research laat zien dat er meer plasticvezels in ons milieu terechtkomen via rioleringen dan voorheen geschat werd1.

De vondst dat de helft van de vochtige doekjes die als doorspoelbaar verkocht worden ook plastic vezels bevatten, is erg zorgwekkend. De onderzoekers benadrukken dat deze misleidende marketing van producenten leidt tot gezondheidsrisico’s voor mens en natuur.  Naast dat het gebruik van de doekjes bijdraagt aan plastic vervuiling, leidt het doorspoelen ervan ook tot veel schade en verstoppingen van rioleringen. Het toegenomen gebruik van de doekjes sinds de coronacrisis heeft in de gemeente Arnhem zelfs tot een verdubbeling van het aantal verstoppingen in riolen geleidt vermeldt De Gelderlander.

Schone Rivieren vraagt producenten van doekjes die in Nederland te koop zijn over duidelijkheid over aanwezigheid van plastic vezels in de doekjes. Daarnaast roepen we iedereen op om de doekjes bij het restafval te gooien en te kiezen voor een herbruikbaar doekje waar mogelijk!

 

1 Briain, O. Ó., Mendes, A., McCarron, S., Healy, M. G., & Morrison, L. (2020). The role of wet wipes and sanitary towels as a source of white microplastic fibres in the marine environment. Water Research, 116021.