Header 2

Zwerfafval is een groot probleem in de uiterwaarden van alle gemeenten langs de Maas en de Waal. Na de hoogwaterperiode blijft er veel zwerfafval achter. Dit is slecht voor milieu, mens en dier en zorgt bovendien voor een lelijk landschapsbeeld. Om dit probleem te verminderen is de gemeente Maasdriel in 2015 begonnen met het Maas- en Waaljutten.

Succesvolle opruimacties

maas en waaljutters gezochtIn samenwerking met IVN Gelderland, Gelderse Natuur en Milieufederatie, Rijkswaterstaat, waterschap Rivierenland en de provincie Gelderland zijn al diverse opruimacties georganiseerd waardoor veel mensen bewust zijn van het zwerfafvalprobleem. De opruimacties hebben effect! In het najaar van 2016 en 2017 bleek er al aanzienlijk minder zwerfafval in de Maasdrielse uiterwaarden te liggen. Vorig jaar ruimden verenigingen de Oost- en Westkant van de gemeenten op. Ook dit jaar staat het jutten van de Oost- en Westzijde op het programma, te weten zaterdag 5 oktober.

Maas- en Waaljutters gezocht!

Verenigingen die de handen uit de mouwen willen steken door een deel van de uitwaarden van de Maas of de Waal op te ruimen kunnen dat de gemeente laten weten. Er zijn dit jaar meerdere tracés te verdelen. Als Maas- en Waaljutter gaat een vereniging met minimaal tien personen de uiterwaarden in om zwerfafval op te ruimen. De vereniging ontvangt opruimmaterialen en instructies vanuit de gemeente. Voor het opschonen van een tracé ontvangt de vereniging een eenmalige financiële vergoeding van minimaal 200 euro. Dit is afhankelijk van de ligging en grootte van het tracé en de hoeveelheid zwerfvuil.

Voorwaarden meedoen met Maas- en Waaljutters 2019

Aanmelden kan tot uiterlijk 22 september door een ingevuld aanmeldingsformulier te mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor deelname geldt een aantal voorwaarden:

  • Vereniging komt uit en is actief in de gemeente Maasdriel;
  • Verenigingen die zich vorig jaar hebben aangemeld en niet zijn ingedeeld, hebben voorrang;
  • Verenigingen die nog niet eerder hebben gejut, hebben voorrang;
  • Verenigingen moeten jutten op de vastgestelde jutdatum 5 oktober 2019. In geval van hoogwater kan deze datum wijzigen. Uiteraard moet de vereniging dan ook beschikbaar zijn om te jutten;
  • De vereniging heeft minimaal 10 personen (volwassenen) beschikbaar om te jutten;
  • Kinderen jonger dan 12 jaar moeten onder begeleiding jutten;
  • Per vereniging één verantwoordelijke/contactpersoon (e-mail en telefoonnummer beschikbaar).

Heeft u vragen?

Neem dan contact op met Joost Albers via 06 55 71 29 34 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Of meld je aan!

 

maasjutters   waaljutters 

Gemeente Maasdriel - Maas- & Waaljutten from HanzedStudio on Vimeo.