Header 2

Op 29 april 2019 start voor het eerst een run van de MOOC on Marine Litter van de Open Universiteit voor een wereldwijd publiek in alle VN talen. De cursus inhoud is afgestemd op de verschillende regio's van onze planeet.

De Engelstalige en Spaanstalige Massive Open Online Course (MOOC) on Marine Litter kende duizenden deelnemers. In de cursus maakten deelnemers actieplannen waarvan meerdere verspreid over de heel wereld worden uitgevoerd. Lettende op de wereldwijde problematiek van de vervuiling van oceanen werd besloten de Leadership track van de cursus ook in alle andere VN talen en het Portugees aan te bieden. 'We beseffen dat meer dan 1,5 miljard mensen de Engelse taal of Spaanse taal beheersen. Maar er zijn nog veel meer wereldburgers die wonen in landen met een immense kustlijn. Denk aan Zuid-Amerika, China, Rusland of het Midden-Oosten. Ook in die regio's is Marine Litter een immens probleem. Met deze MOOC willen we de deelnemers activeren om zelf in actie te komen tegen Marine Litter. Dit doen we door ze goede kennis en handvaten aan te bieden en door veel inspirerende voorbeelden te geven'. Zo stelt Ansje Löhr, projectleider van de MOOC on Marine Litter.

Inschrijving voor de MOOC is vanaf nu mogelijk. Cursisten kunnen vanaf 29 april 2019 deelnemen aan de cursus in het Arabisch, Chinees, Engels, Frans, Portugees, Spaans en Russisch.

Marine Litter

De wereldwijde vervuiling van zeeën en oceanen met afval is een groeiend probleem dat vraagt om een mondiale aanpak. Het wordt door de Verenigde Naties als één van de belangrijkste milieuproblemen van de 21ste eeuw aangemerkt. Het plastic afval dat in het milieu terechtkomt brengt grote risico's met zich mee. Zo is het schadelijk voor de economie en organismen die in de zee leven, en zijn er steeds meer aanwijzingen dat (micro-)plastics via ophoping in de voedselketen in ons voedsel terecht kunnen komen.

MOOC Samenwerking met UN Environment

UN Environment heeft in de afgelopen jaren gewerkt aan een wereldwijd netwerk voor preventie en management van zee afval. Dat heeft onder andere geleid tot de totstandkoming van het Global Partnership on Marine Litter, waarbinnen UN Environment en Open Universiteit samen de MOOC on Marine Litter hebben ontwikkeld. De MOOC geeft inzicht in de laatste ontwikkelingen, en er worden handvatten aangereikt om het probleem in de eigen (werk)omgeving op de kaart te zetten en aan te pakken.

Onderwijs en onderzoek

Onderzoekers van de vakgroep Science van de faculteit Management, Science & Technology zijn al meerdere jaren betrokken bij onderzoek naar de oorzaken en effecten van plastic vervuiling en mogelijke oplossingen, onder andere binnen het project Schone Maas Limburg en met onderzoekpartners in Indonesië.

Meer informatie

Meer informatie over de MOOC vindt u op Massive Open Online Course on Marine Litter.