nl NL en EN
Header algemeen

In de RTL-talkshow 5 Uur Live was er donderdag aandacht voor ons project Schone Rivieren. Projectleider Jeroen Dagevos legde uit hoe we de Nederlandse rivierdelta plasticvrij willen krijgen. Rob Jetten, fractieleider van D66, zat ook aan tafel. Hij gaat het onderwerp aankaarten in Den Haag.

Rob Jetten en Dagevos over wetgeving voor plastic

Dagevos stelde hem namelijk de vraag waarom er geen beleid en wetgeving is rondom plastic afval in rivieren. Jetten zei eerlijk zich dit nooit zo gerealiseerd te hebben, maar wil het nu aangeven bij staatssecretaris Stientje van Veldhoven: "Ik ga zeker aan haar vragen of we niet ook voor plastic in rivieren normen moeten stellen." Jetten herkent het probleem: "Ik woon vlakbij de Waal en daar gaan regelmatig vrijwilligers met honden opruimen. Als je ziet wat die aan troep verzamelen, dat is echt indrukwekkend. Dus ik neem het zeker mee."

De rivierdelta plasticvrij 

Elk jaar raken miljoenen zeezoogdieren en vogels verstrikt in plastic. De dieren zien het plastic aan voor voedsel en kunnen zo sterven met een buik vol afval. Ook de gevolgen voor de menselijke gezondheid liggen op de loer als het plastic in onze voedselketen terecht komt.

Schone Rivieren wil daarom niet alleen plastic opruimen, maar het probleem bij de bron aanpakken. Er wordt gebruik gemaakt van 'citizen science'; opgeleide vrijwilligers verzamelen data rondom het gevonden plastic voor wetenchappelijk onderzoek. Dat geeft inzicht in de verschillende soorten afval, de meest voorkomende items en de meest vervuilde hotspots. Met die informatie kunnen we bedrijven aanspreken op hun verantwoordelijkheid, gesprekken voeren met beleidsmakers en het bewustzijn onder consumenten vergroten. 

Extra bijdrage Nationale Postcodeloterij 

Begin maart werd bekend dat Schone Rivieren, een samenwerking tussen IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee, een donatie heeft gekregen van 1.950.000 euro om het project op te schalen. Nu wordt er opgeruimd en onderzoek gedaan langs de Maas en de Waal. Schone Rivieren hoopt met de bijdrage van de Nationale Postcodeloterij dit uit te breiden naar veel meer rivieren in Nederland. 

Het hele interview met Jeroen Dagevos in 5 Uur Live terugkijken? Dat kan hier

Nieuws

27 november 2019

Terugblik Schone Rivieren Inspireert 16 november

Op zaterdag 16 november kwamen ruim 70 rivierafvalonderzoekers naar ‘Schone Rivieren Inspireert’.…
19 november 2019

Gezocht: vrijwilligers voor afvalonderzoek langs Maas, Waal en Haringvliet

Woon je in de buurt van de Maas, de Waal of het Haringvliet? En wil jij hét verschil maken in de…
15 november 2019

Dag vol workshops en lezingen in strijd tegen plastic afval tijdens ‘Schone Rivieren Inspireert’

Ruim 100 vrijwilligers van ‘Schone Rivieren’ worden aanstaande zaterdag in het zonnetje gezet in…
31 oktober 2019

Plasticvanger in rivieren goed initiatief, maar niet dé oplossing

De Nederlandse Boyan Slat, oprichter van The Ocean Cleanup, heeft onlangs een nieuwe uitvinding…
23 oktober 2019

Schone Rivieren breidt opruimacties en onderzoek uit naar de IJssel

Op zaterdagochtend 26 oktober gaan tientallen vrijwilligers van sport- en cultuurverenigingen uit…
25 september 2019

Schone Rivieren op Landschapsdag Rheden

In gemeente Rheden vindt op zaterdag 28 september de Landschapsdag Rheden plaats. Onderdeel van…