Header 2

Sinds de start van monitoringsacties langs de Maas en Waal in 2017 zijn op diverse plekken duizenden nurdles gevonden. Deze plastic korrels – ook wel pellets of granulaat genaamd – zijn halffabricaten van plastic producenten. De korrels belanden in rivieren doordat producenten vaak in de directe omgeving ervan hun fabrieken hebben of omdat vrachtschepen korrels verliezen. De korrels (2-5 mm) vormen een bijna ongezien probleem en zijn riskant voor consumptie door dieren.

Schone Rivieren heeft de nurdles tot een van de speerpunten gemaakt van het project. Bij dit item zijn bij uitstek producenten aan zet zijn om ‘lekkage’ aan de bron te stoppen. In het kader daarvan zijn we gesprekken begonnen met een grote nurdle-fabrikant in Limburg. En daarom ook deden we medio februari mee aan de jaarlijkse Great Nurdle Hunt, een wereldwijd initiatief van de Schotse milieuorganisatie Fidra die een kaart bijhoudt van de miljoenen nurdles die op stranden en rivierovers aanspoelen.

Tijdens de Great Nurdle Hunt is gemonitord langs de Maas in Limburg bij Roermond en Urmond en aan de Westerschelde bij het Zeeuwse Rilland-Bath. Op de Limburgse locaties vonden we enkele honderden nurdles binnen een kwartier. Op de dijk bij Rilland-Bath was het nog veel erger gesteld: hier vonden we duizenden nurdles per meter. De haven van Antwerpen met haar grote petrochemische industrieën en plastic fabricage ligt hier slechts luttele kilometers vandaan. De ontelbare korrels maakten de noodzaak nog maar eens pijnlijk duidelijk. In het project Schone Rivieren gaan we onze inspanningen opvoeren om de hoeveelheid nurdles te verminderen.