nl NL en EN
Header algemeen

Sinds de start van monitoringsacties langs de Maas en Waal in 2017 zijn op diverse plekken duizenden nurdles gevonden. Deze plastic korrels – ook wel pellets of granulaat genaamd – zijn halffabricaten van plastic producenten. De korrels belanden in rivieren doordat producenten vaak in de directe omgeving ervan hun fabrieken hebben of omdat vrachtschepen korrels verliezen. De korrels (2-5 mm) vormen een bijna ongezien probleem en zijn riskant voor consumptie door dieren.

Schone Rivieren heeft de nurdles tot een van de speerpunten gemaakt van het project. Bij dit item zijn bij uitstek producenten aan zet zijn om ‘lekkage’ aan de bron te stoppen. In het kader daarvan zijn we gesprekken begonnen met een grote nurdle-fabrikant in Limburg. En daarom ook deden we medio februari mee aan de jaarlijkse Great Nurdle Hunt, een wereldwijd initiatief van de Schotse milieuorganisatie Fidra die een kaart bijhoudt van de miljoenen nurdles die op stranden en rivierovers aanspoelen.

Tijdens de Great Nurdle Hunt is gemonitord langs de Maas in Limburg bij Roermond en Urmond en aan de Westerschelde bij het Zeeuwse Rilland-Bath. Op de Limburgse locaties vonden we enkele honderden nurdles binnen een kwartier. Op de dijk bij Rilland-Bath was het nog veel erger gesteld: hier vonden we duizenden nurdles per meter. De haven van Antwerpen met haar grote petrochemische industrieën en plastic fabricage ligt hier slechts luttele kilometers vandaan. De ontelbare korrels maakten de noodzaak nog maar eens pijnlijk duidelijk. In het project Schone Rivieren gaan we onze inspanningen opvoeren om de hoeveelheid nurdles te verminderen.

Nieuws

16 september 2019

Kijktip: Schone Rivieren in 'De Monitor'

Schone Rivieren werkt al jaren aan een plasticvrije delta. Maar waarom neemt het Rijk die…
09 september 2019

Maas- en Waaljutters gezocht!

Zwerfafval is een groot probleem in de uiterwaarden van alle gemeenten langs de Maas en de Waal. Na…
logo wcd 2019 on yellow 1101x630
18 juli 2019

Doe mee met World Cleanup Day - 21 september 2019

Op zaterdag 21 september is het zover: World Cleanup Day. Op deze grootste wereldwijde opruimactie…
Conferentie Schoon Haringvliet min
18 juli 2019

Gezamenlijke aanpak conferentie Schoon Haringvliet

Op weg naar een gezamenlijke aanpak tijdens eerste conferentie Schoon Haringvliet Zwerfafval in en…
20180324 093054
14 juli 2019

Schone Maas in het nieuws

Schone Maas en haar broer Schone Rivieren zijn dit jaar uitgebreid in het nieuws geweest. De…
garbage 209362 1280
06 mei 2019

1.500 kilo zwerfafval langs de Rijn opgeruimd

Vrijwilligers hebben in het weekeinde ruim 1.500 kilo afval weggehaald bij de oevers van de Rijn,…