Header 2

In 2019 vervolgen we ons onderzoek naar rivierafval langs de Maas en Waal met citizen science (burgerwetenschap). Je kunt je opgeven om mee te doen aan dit grootschalige rivierafvalonderzoek. Hiermee kun jij het verschil gaan maken in de aanpak van de plastic soep. In januari zijn de trainingen voor nieuwe vrijwilligers. Het onderzoek is onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. Bekijk hier de trainingsdata en schrijf je meteen in.

Wat zoeken we?

We zoeken enthousiaste vrijwilligers die als onderzoeker een bijdrage willen leveren aan kennis over zwerfafval op de oevers van Nederlandse rivieren. Je voelt je betrokken bij het rivierenlandschap en/of de afvalproblematiek. Misschien ben je al actief als Maasjutter of Waaljutter. Je werkt nauwkeurig zodat de metingen betrouwbaar zijn. Je bent communicatief vaardig, zodat je eventuele voorbijgangers met vragen kunt uitleggen wat je aan het doen bent en waarom. Basiskennis van Excel is gewenst bij het invoeren van de resultaten. Je bent jaarlijks zo'n 4 dagen beschikbaar (1x training, 2x meting in het voor- en najaar, 1x evaluatie).

Training

Om deel te kunnen nemen, vragen we je om een eendaagse training te volgen in januari 2019. Je kunt hiervoor kiezen uit 2 data en 2 locaties.

Bekijk hier alle data en schrijf je nu in!

Opruimen 2

Metingen

- Eerste meting: uitvoeren tussen 1 februari – 4 maart
- Tweede meting: uitvoeren tussen 1 september – 7 oktober

Evaluatie

Vindt plaats op een nader te bepalen datum en locatie. 

Werkzaamheden 

  • Je neemt deel aan één van de drie trainingen die in januari op drie verschillende plekken gegeven worden. Hier krijg je kennis en vaardigheden aangereikt om de metingen zelfstandig te kunnen uitvoeren. Tijd: +/- 1 dagdeel
  • Je krijgt één of meerdere afgebakende tracés aan de Maas of Waal toebedeeld. We houden hierbij zoveel mogelijk rekening met ieders wensen. Op het tracé ga je volgens een gestandaardiseerd protocol het afval tellen en indelen in categorieën. De metingen vinden plaats in februari en september. Het exacte moment kun je zelf bepalen. Het werken in tweetallen vereenvoudigt en verbetert de inventarisatie. Tijd: +/- 2 dagen
  • Aansluitend voer je thuis de gegevens via de website in en verstuur je deze voor de verwerking en analyse. Tijd: +/- 2 uur
  • De Universiteit Leiden doet onafhankelijk onderzoek naar de ervaringen van vrijwilligers aan dit project. Hiervoor zal aan de vrijwilligers minimaal één keer gevraagd worden om een enquête in te vullen.
  • Het onderzoek loopt 5 jaar, de metingen herhalen zich jaarlijks in het voorjaar (februari) en in het najaar (september). We hopen natuurlijk dat je de komende jaren blijft meedoen aan dit belangrijke onderzoek!

Wat bieden we?Rivierafvalonderzoek 4

  • Deelname aan een enthousiaste groep rivierafvalonderzoekers die hét verschil gaan maken in de aanpak van de plastic soep de komende jaren
  • Geheel verzorgde training met theorie, veldtraining en een lekkere lunch
  • Reiskostenvergoeding voor de training (op basis van 2e klas OV of standaard kilometer vergoeding)
  • Gratis onderzoeksmaterialen op basis van de internationaal erkende OSPAR methode
  • Je ontvangt als eerste analyses en rapportages van het onderzoek naar rivierafval

Contact en aanmelden

Voor vragen of voor meer informatie kijk hier of stuur een e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Over Schone Rivieren Waaljutters

Er is steeds meer aandacht voor de plastic soep en wereldwijd verzamelen miljoenen mensen zich voor opruimacties op stranden. De aanvoer van plastic afval vanuit rivieren is echter een onderbelicht  probleem. IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee bundelen de krachten en brengen hierin verandering met ‘Schone Rivieren’. Onze gezamenlijke doom? Vanuit de Nederlandse rivierdelta stroomt er geen plastic afval meer de Noordzee in. We bereiken dit met Onderzoek, Opruimen, Oplossen en Ontdekken. Hierbij betrekken we de ruim 4.000 vrijwilligers die als Maasjutters en Waaljutters al enkele jaren actief zijn met opruimen en onderzoeken.