nl NL en EN
Header algemeen

Vrijwilligers die als onderzoekers langs rivieroevers meedoen aan de monitoring van zwerfafval doen vooral mee omdat ze zich aan storen aan het vele afval. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Leiden naar de motivatie van rivierafvalonderzoekers. Daarnaast willen ze graag hun steentje bijdragen aan het oplossen van de plasticsoep.

De onderzoekers vinden het belangrijk om mee te doen aan de monitoring van rivierafval omdat ze met behulp van de resultaten hopen dat zwerfafval gericht bij de bron kan worden aangepakt. Het meedoen aan het rivierafvalonderzoek zorgt ook voor positieve effecten bij de vrijwilligers zelf. Ze voelen zich nuttig, leren veel en hechten waarde aan het leveren van een bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek.

Vrouw van 50 jaar

Universiteit Leiden doet sinds begin 2018 onderzoek naar de motivaties van vrijwilligers van Schone Rivieren die meedoen aan het rivierafvalonderzoek langs de Maas en Waal. Een groep van 61 Gelderse rivierafvalonderzoekers is door middel van vragenlijsten vergeleken met een groep rivierafvalopruimers, die alleen afval opruimen zónder dat zij resultaten voor onderzoek verzamelen.ivnLR 0947

Voor deze opruimers is naast onvrede, de financiële vergoeding voor bijvoorbeeld de clubkas de belangrijkste motivatie om mee te doen aan Schone Rivieren. Deze incentive speelt echter niet voor de onderzoekers.

Ruim de helft van de rivierafvalonderzoekers is vrouw (56%) en de gemiddelde leeftijd is 50 jaar. Een groot deel van de vrijwilligers (66%) heeft eerder afval opgeruimd. De deelnemers aan het onderzoek worden de komende vijf jaar gevolgd.

Burger wetenschappers

Bij citizen science projecten zoals Schone Rivieren nemen burgers actief deel aan wetenschappelijk onderzoek. Voorbeelden zijn de Nationale Tuinvogeltelling, Nationale Bijentelling en het landelijk slootjesonderzoek. De Universiteit Leiden wil de komende jaren een antwoord vinden op de vraag waarom mensen meedoen aan dit soort wetenschappelijke onderzoeken.

Over Schone Rivieren ivnLR 0959

Het project Schone Rivieren, gestart in 2017, is een bundeling van krachten van de Plastic Soup Foundation, IVN Natuureducatie en Stichting De Noordzee. De ultieme ambitie van het project is ‘geen plastic afval meer via onze rivieren naar zee.’

Bekijk hier het volledige rapport van de Universiteit van Leiden

Nieuws

16 september 2019

Kijktip: Schone Rivieren in 'De Monitor'

Schone Rivieren werkt al jaren aan een plasticvrije delta. Maar waarom neemt het Rijk die…
09 september 2019

Maas- en Waaljutters gezocht!

Zwerfafval is een groot probleem in de uiterwaarden van alle gemeenten langs de Maas en de Waal. Na…
logo wcd 2019 on yellow 1101x630
18 juli 2019

Doe mee met World Cleanup Day - 21 september 2019

Op zaterdag 21 september is het zover: World Cleanup Day. Op deze grootste wereldwijde opruimactie…
Conferentie Schoon Haringvliet min
18 juli 2019

Gezamenlijke aanpak conferentie Schoon Haringvliet

Op weg naar een gezamenlijke aanpak tijdens eerste conferentie Schoon Haringvliet Zwerfafval in en…
20180324 093054
14 juli 2019

Schone Maas in het nieuws

Schone Maas en haar broer Schone Rivieren zijn dit jaar uitgebreid in het nieuws geweest. De…
garbage 209362 1280
06 mei 2019

1.500 kilo zwerfafval langs de Rijn opgeruimd

Vrijwilligers hebben in het weekeinde ruim 1.500 kilo afval weggehaald bij de oevers van de Rijn,…