Header 2

Resultaten voorjaarsmeting Schone Rivieren 

Op 126 onderzochte trajecten langs de oevers van de Maas en Waal in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland zijn hoofdzakelijk (87%) plastic items aangetroffen. Meer dan 200 vrijwilligers hebben in het kader van het project Schone Rivieren aan de hand van turflijsten precies vastgelegd welk zwerfvuil ze op welke locaties hebben gevonden. Elk namen ze een traject van 100 meter voor hun rekening. In de top-5 van de bijna 60.000 gevonden (én opgeruimde) items stonden ondefinieerbare stukken plastic, piepschuim, snoepverpakkingen, drankverpakkingen en sanitair afval zoals wattenstaafjes en vochtige doekjes.

Op basis van deze eerste meting in het vroege voorjaar lijkt het erop dat de uiterwaarden van de rivieren smeriger zijn dan de Nederlandse stranden. Langs de rivieren werden gemiddeld 524 items per 100 meter aangetroffen, met uitschieters naar 1.000 stuks. Langs de stranden zijn bij andere metingen gemiddeld 370 items per 100 meter gevonden. Afval in en langs de rivieren dat niet wordt opgeruimd, maakt grote kans naar zee te stromen. 

Het project Schone Rivieren, gestart in 2017, is een bundeling van krachten van de Plastic Soup Foundation, IVN Natuureducatie en Stichting De Noordzee. De ultieme ambitie van het project is ‘geen plastic afval meer via onze rivieren naar zee.’ De gecombineerde afvalmeting en opruimactie langs de Maas en Waal vindt twee maal per jaar plaats, in het voorjaar en najaar. De eerstvolgende staat gepland in oktober.

Doe mee ballonOpruimen FlesjeSR infographic 07 18 tasjeResultaten Jerrycan