Header 2

Meer dan 250 rivierafvalonderzoekers gingen dit voorjaar op pad om het afval langs de rivieren te monitoren. Op 30 mei kwamen vijfentwintig onderzoekers uit Gelderland in hun ‘clubhuis’ in Sint Agatha bij elkaar om terug te blikken op de monitoringsacties. Op het programma? Elkaar ontmoeten, evalueren en ervaringen delen uit het veld.

Door: Marloes Beerling (IVN Gelderland)

IVN collega Bas van Lith trapte de bijeenkomst af. Hij lichtte een tipje van de sluier op over de resultaten van de voorjaarsmetingen. Ook kwamen bijzondere vondsten langs de Maas en de Waal aan bod. Zoals een plantenbak, voetbalplaatjes en vuurwerk. De aanwezige onderzoekers hadden nog wel een paar toevoegingen, zo vonden zij onder andere een autostel en een boodschappentas met witlof. Eén onderzoeker vond zelfs een tas met studieboeken!

> Ook nieuwsgierig naar de resultaten? In het najaar delen we ze op deze website.

De Universiteit Leiden hield daarna een korte presentatie over haar onderzoek naar motivatie en drijfveren van de vrijwilligers van Schone Rivieren. Wie zijn de onderzoekers eigenlijk? En waarom zetten ze zich in voor Schone Rivieren? Daarna was er ruimte om in drie groepjes meer te horen over de ervaringen. Minder positieve dingen: sommige weekenden was het wel érg koud, een paar onderzoekers vonden extreem veel afval en de communicatie vanuit Schone Rivieren over de data voor de monitoringsactie was (te) laat. Maar er waren vooral veel positieve ervaringen: ‘Leuk om samen een steentje bij te dragen én van de mooie omgeving te genieten!’ ‘Fijn dat mensen uit de omgeving enthousiast reageren, de gemeente bood zelfs aan afval mee te nemen toen we ze tegen kwamen’. 

> Benieuwd hoe een monitoringsactie in z’n werk gaat? Lees dan hier de blog van rivierafvalonderzoeker Marieke!

Doen de onderzoekers weer mee in het najaar? Jazeker, want door hun inzet als rivierafvalonderzoekers zien ze nu nog beter hoe groot de zwerfafvalproblematiek is én hoe belangrijk het is om ‘m op te lossen. Op naar de monitoringsacties in het najaar!