Header 2

Afgelopen zomer was ik op familiebezoek in Amerika. Op de Florida Keys bezochten we een opvangcentrum voor gewonde zeeschildpadden. Wat een prachtige dieren! Veel van de patiënten hadden problemen door het plastic in hun maag. Een drijvend boterhamzakje lijkt blijkbaar verdacht veel op een lekkere kwal. Helaas verteert het een stuk minder goed... The Turtle Hospital lapt de dieren gelukkig zo goed mogelijk op, en zet ze plasticvrij weer uit in zee. Door: rivierafvalonderzoeker Marieke

> Wil je de vrijwilligers van Schone Rivieren volgen op Facebook? Klik hier en word lid van de groep 'Schone Rivieren', zo blijf je op de hoogte!

Het lijkt een grote stap van de Florida Keys naar het Limburgse dorpje Heijen. Maar toch stonden we daar afgelopen zaterdag langs de Maas, mijn buddy en ik, dankzij de schildpadden. Ik heb me aangemeld als afvalonderzoeker voor Schone Rivieren, om een heel klein stukje bij te dragen aan het voorkomen (en uiteindelijk hopelijk oplossen) van plastic soup in de oceanen.

DSC 0638bMet alle tips uit de training op zak, bezochten we voor het eerst ons tracé. Dit is het stukje rivieroever dat we twee keer per jaar zullen bezoeken. Gewapend met vuilniszakken en een klembord, om afval op te ruimen én te noteren. Letterlijk goedgemutst, met zonnebril. Allebei hard nodig op deze koude maar stralende februaridag.

De eerste indruk is niet zo positief: van een afstand zien we al troep liggen. In een boom hangt een reflectorpaal (een 'baakschild') van een meter. Langs de waterlijn ligt een lege zak hondenvoer, maatje 30 kilo. Van dichtbij ontdekken we nog veel meer: een tennisbal, een eenzame sok, stukken touw, een verpakking met drie stronken witlof, wegwerp schoonmaakdoekjes, allerlei kleine draadjes, wattenstaafjes, maandverband. Ik ben blij dat ik werkhandschoenen aan heb.
We rapen vooral heel veel plastic op: wikkels van Mars, MilkyWay en Liga, en ondefinieerbare stukken en stukjes, half bedolven onder het zand, en doorboord door struiken. Aan het eind van de middag staan er 368 turfjes in de categorie kunststof!

DSC 0636bTijdens het opruimen kijken we regelmatig op als we ganzen over horen vliegen. Wat een mooie plek om te zijn, aan het water, in de zon. Extra bijzonder omdat we hier zonder Schone Rivieren nooit naartoe zouden gaan. Na twee uur jutten lopen we tevreden weg, met onze volle vuilniszakken. Het is misschien maar een druppel op een gloeiende plaat - of zoals ze in Florida toepasselijk zouden zeggen 'just a drop in the ocean' - maar toch een fijn idee dat dit afval in elk geval niet naar zee drijft.

Ik ben benieuwd wat we komend najaar tegenkomen op ons tracé. Maar eerst onze resultaten inkloppen, zodat de aantallen toegevoegd worden aan de gegevens van al onze collega-citizen scientists.