Header algemeen

Plastic zwerfafval is een wereldwijd groeiend milieuprobleem. Jaarlijks stroomt er wereldwijd ongeveer 8 tot 12 miljoen ton plastic onze oceanen in. Rivieren worden gezien als een belangrijke bron van afval in zee. Plastic afval hoort niet in onze zee en rivieren. Het verstikt onze oceanen en het doodt en schaadt het zeeleven. Plastic wordt broos en breekt geleidelijk af tot steeds kleinere plasticdeeltjes, microplastic. Al die kleine deeltjes vergaan nooit. Dieren krijgen het in hun lichaam. Wanneer zij zelfworden gegeten, worden die microplastics tegelijk geconsumeerd en vormen een gevaar voor onze gezondheid. Het is een van de grootste milieurampen van deze tijd. Daarom strijden wij voor plasticvrije rivieren, want schone rivieren zijn van levensbelang voor mens en natuur.

Schone Rivieren doet onderzoek naar de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van het zwerfafval in de rivieren. Resultaten laten zien dat bij meer dan 70% van de metingen sanitaire (plastic) wegwerpproducten gevonden worden. Vochtige doekjes, maandverband en tampons eindigen hiermee in de top 15 van meest gevonden items langs de rivieren. Daarom organiseert Schone Rivieren op 22 en 23 september 2020 voor de eerste keer een Schone Rivieren Hackathon. Het thema voor deze eerste editie is ‘sanitairvrije rivieren’.

Het programma van de Hackathon kun je hier downloaden

DE HACKATHON

Tijdens de SaniHack komen multidisciplinaire teams bij elkaar om in 33 uur samen te werken aan praktische en creatieve oplossingen die sanitair-afval in rivieren tot de verleden tijd zullen maken. Om dit te kunnen bereiken is een radicaal andere manier van denken nodig. Schone Rivieren wil met deze SaniHack creatieve oplossingen aanjagen, op een grensverleggende en uitdagende manier. De teams worden uitgedaagd om aan de volgende challenges te gaan werken.

DE CHALLENGES

  • Challenge 1. Het voorkomen van maandverband en tampons in onze rivieren (focus op Productie en Beleid).
  • Challenge 2. Aanmoedigende gedragsverandering die voorkomt dat maandverband en tampons niet meer in onze rivieren terecht komen (focus op Consument en Gedrag).
  • Challenge 3. Het voorkomen van vochtige doekjes in onze rivieren (focus op Productie en Beleid).
  • Challenge 4. Aanmoedigende gedragsverandering die voorkomt dat vochtige doekjes niet meer in onze rivieren terecht komen (focus op Consument en Gedrag).

WE ZIJN OP ZOEK NAAR JOU!

Tijdens deze Hackathon willen we met verschillende actoren in de keten werken aan het oplossen van een van de grootste milieurampen van deze tijd. De SaniHack biedt een serie interessante uitdagingen, waarvoor interdisciplinaire teams nodig zijn. Het biedt een unieke mogelijkheid voor producenten, overheden, inhoudelijke plastic-experts, maatschappelijke organisaties, wetenschappers, ontwerpers, studenten, retailers en dwarsdenkers om samen te werken en van elkaar te leren. Dit om te komen tot verrassende en innovatieve oplossingen die interessant zijn voor zowel producten, overheden als het milieu.

Praktische details

Datum: 22 september van 09.30-21.00u & 23 september van 08.30-18.30u

Prijs: Deelname is gratis (inclusief eten en drinken, exclusief eventuele overnachting)

Voor wie: Producenten, overheden, inhoudelijke plastic-experts, maatschappelijke organisaties, wetenschappers, ontwerpers, studenten, retailers

Locatie: Honig Complex, Waalbandijk 20-22, 6541 AJ Nijmegen

WAAROM MEEDOEN?

Deze tweedaagse SaniHack vindt plaats in een inspirerende omgeving aan de Waal. Gedurende de hack werken er vier teams, van elk ongeveer 5 a 9 deelnemers, tegelijk aan de verschillende challenges. Deelnemers doneren hun tijd, creativiteit en vaardigheden. Daarvoor in de plaats krijgen ze een ultieme Hackathonbeleving: toegang, tekst, data en uitleg over plastic afval in onze rivieren, impact maken door je te laten horen, een toffe locatie (Honig Complex), lekker eten, netwerkmogelijkheden, leuke ontspanning tussendoor en een fijne sfeer. Bovendien heb je de kans om in een unieke samenstelling met andere deelnemers samen te werken aan plasticvrije rivieren.

Ja, ik wil deelnemen aan deze Hackathon

Heb je nog leuke data, interessante input, specifieke vragen of wil je meer algemene informatie?

Neem contact op met Schone Rivieren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Nieuws

27 maart 2020

Ducor Petrochemicals als eerste Nederlandse plasticproducent verantwoordelijk gesteld voor vervuiling met plastickorrels

Een handhavingsverzoek ingediend door Plastic Soup Foundation bij DCMR, de milieudienst van de…
19 maart 2020

Opruimacties Schone Rivieren voorjaar gaan niet door

Vanwege de maatregelen tegen het coronavirus zijn alle collectieve opruimacties langs de rivieren…
10 maart 2020

Online training: Organiseer een Schone Rivieren Expeditie

In september 2020 vindt voor het eerst de ‘Schone Rivieren Ontdekmaand’ plaats. Langs alle…
SR1
14 februari 2020

De Schone Rivieren-beweging groeit!

In januari was het zo ver: 162 nieuwe vrijwilligers volgden de training tot rivierafvalonderzoeker…
23 januari 2020

Uitnodiging: vertel of ontwerp met Schone Rivieren

Ben jij een onderzoeker voor Schone Rivieren? En wil je nog meer doen? Volg dan op 14 februari een…
17 januari 2020

Strijd tegen plastic korrels

Onlangs presenteerde Schone Rivieren de resultaten van twee jaar monitoring langs de Maas en de…