Header algemeen

Op zaterdag 16 november kwamen ruim 70 rivierafvalonderzoekers naar ‘Schone Rivieren Inspireert’. Deze dag stond in het teken van waarderen, inspireren en informeren.

De Schone Rivieren-beweging

Dagvoorzitter en Schone Rivieren-vrijwilliger Maartje Reitsma: “Zonder al het werk van de onderzoekers bestaat Schone Rivieren niet. We geven samen handen en voeten aan de Schone Rivieren-beweging: hoe kun je méér doen? We hopen vandaag nieuwe initiatieven te genereren.”

De dag werd gestart met een update vanuit Schone Rivieren over de laatste onderzoeksresultaten en de lobby bij bedrijfsleven en politiek. In december worden de resultaten van 2018-2019 gepubliceerd. Dan zijn ook de online kaarten met onderzoeksresultaten voor iedereen beschikbaar. Marijke Boonstra (Stichting de Noordzee): “We zijn gestart met de landelijke opschaling naar andere grote rivieren in Nederland. Hierdoor krijgen we een nog vollediger beeld van het rivierafvalprobleem. Zo worden de komende weken 75 onderzoekers langs de IJsel getraind.”

 schone rivieren 2

Plastic korrels op de oevers

Michiel Princen (Plastic Soup Foundation): “43% van alle onderzochte tracés bevatten nurdles. Dit zijn plastic korrels waarvan veel plastic producten worden gemaakt. Per jaar belanden er het bizarre aantal van 1.1 miljard nurdles in de natuur. We pleiten voor een aanpak bij de bron. We zijn in gesprek met verantwoordelijke bedrijven maar dat heeft nog niet tot concrete oplossingen geleid. Handhaving is de sleutel en we onderzoeken hoe we hierop kunnen aandringen vanuit de wetgeving. Dit kunnen wij allemaal doen door de data die jullie, onderzoekers, verzameld hebben.”

Plastic in onze omgeving

Dr. ing. Robert E. Wendrich van de Universiteit van Twente sprak over afwegingen van mensen met betrekking tot plasticgebruik. “Als mensen willen we vooruit, we willen meer, meer, meer. Maar moet er zoveel overvloed zijn? Of is dit het moment dat we denken: kan het anders? Wat jullie op de oevers vinden zorgt voor gespreksonderwerpen, voor bewustwording. Dat is geweldig! Jullie dragen bij aan de discussie en dus aan de oplossing.”

Tot slot sprak Li An Phoa van Drinkable Rivers. Zij neemt mensen mee op wandelingen langs rivieren en doet, op eigen kosten, onderzoek naar waterkwaliteit. Zij ziet rivieren als een netwerk. “Dat zorgt voor verbondenheid, maar ook voor verantwoordelijkheid voor de rivieren.” Wil je Li An steunen in haar mooie werk? Doe dan hier een donatie.

schone rivieren 12

De diepte in

Het tweede deel van de middag kozen de deelnemers een workshop. Sommigen gingen naar buiten met Li An Phoa of een natuurwandeling met IVN Gids van Rijk van Nijmegen. Anderen gingen aan de slag met zelf tandpasta maken op weg naar plasticvrij leven. Ook konden deelnemers meer leren over de Litterati app. Dirk Groot, Zwerfinator en winnaar van de Duurzame top 100 2019, liet zien hoe je met het gebruik van social media anderen mee kan krijgen in de strijd tegen plastic afval.

Deelnemers leerden verder meer over de kracht van storytelling en in de lobby training kregen zij handvatten om impact te maken in hun eigen gemeente.

Download hier de presentaties:

Schone Rivieren Inspireert – Plenair

Schone Rivieren Inspireert – Lobby

Schone Rivieren Inspireert - Litterati

schone rivieren 9

 schone rivieren 8

 

schone rivieren 14

 

Nieuws

SR1
14 februari 2020

De Schone Rivieren-beweging groeit!

In januari was het zo ver: 162 nieuwe vrijwilligers volgden de training tot rivierafvalonderzoeker…
23 januari 2020

Uitnodiging: vertel of ontwerp met Schone Rivieren

Ben jij een onderzoeker voor Schone Rivieren? En wil je nog meer doen? Volg dan op 14 februari een…
17 januari 2020

Strijd tegen plastic korrels

Onlangs presenteerde Schone Rivieren de resultaten van twee jaar monitoring langs de Maas en de…
08 december 2019

Wegwerpplastic massaal gevonden op Nederlandse rivieroevers

De Nederlandse rivieroevers zijn bezaaid met plastic afval. Gemiddeld worden er bijna 500 stuks…
15 november 2019

Dag vol workshops en lezingen in strijd tegen plastic afval tijdens ‘Schone Rivieren Inspireert’

Ruim 100 vrijwilligers van ‘Schone Rivieren’ worden aanstaande zaterdag in het zonnetje gezet in…
31 oktober 2019

Plasticvanger in rivieren goed initiatief, maar niet dé oplossing

De Nederlandse Boyan Slat, oprichter van The Ocean Cleanup, heeft onlangs een nieuwe uitvinding…