Header algemeen

Ruim 100 vrijwilligers van ‘Schone Rivieren’ worden aanstaande zaterdag in het zonnetje gezet in Nijmegen. De vrijwilligers helpen Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Stichting de Noordzee en Plastic Soup Foundation, bij het opruimen en monitoren van plastic afval. Deze dag is bedoeld om ze te bedanken en om ze te helpen nog meer impact te maken in de strijd tegen plastic vervuiling. Onder andere Dirk Groot, bekend van de Zwerfinator en nummer 1 in de Trouw Duurzame 100, komt zijn verhaal vertellen. Ook zijn er verschillende workshops; bijvoorbeeld over lobby voeren en hoe je social media inzet om je omgeving te activeren. Zo kunnen we samen nog beter werken aan de missie: plasticvrije rivieren in 2030.

Vrijwilligers

De beweging van Schone Rivieren wordt steeds groter! Al jaren helpen zo’n 4000 vrijwilligers de oevers van de Maas en de Waal mee opruimen. Daarnaast zijn er honderden rivierafvalonderzoekers actief. Deze getrainde vrijwilligers verzamelen data over het afval om inzicht te krijgen in de hoeveelheid, samenstelling en herkomst. Zij turfden in 2018 maar liefst 77.000 stukken afval. Daarvan was het merendeel plastic. De resultaten worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken en zo het probleem bij de bron aan te pakken. Vanaf dit najaar breidt het project uit naar alle grote rivieren in Nederland.

Schone Rivieren Inspireert

De dag begint om 13.00 uur. Er zullen dan resultaten gepresenteerd worden van de lobby van Schone Rivieren, er worden nieuwe onderzoeksresultaten doorgenomen en vrijwilligers krijgen meer te weten over de uitbreiding van Schone Rivieren. Daarna kunnen de 115 vrijwilligers deelnemen aan onder andere de workshops: plasticvrij leven door Nila Patty, Storytelling en Lokale Lobby. Ook zijn er wandelingen langs de Waal en de uiterwaarden bij Nijmegen. Lila An Phoa, van Drinkable Rivers, deelt haar ervaringen en vertelt meer over de noodzaak van schone en drinkbare rivieren. Om 16.30 is er tijd voor een borrel.

Nieuws

SR1
14 februari 2020

De Schone Rivieren-beweging groeit!

In januari was het zo ver: 162 nieuwe vrijwilligers volgden de training tot rivierafvalonderzoeker…
23 januari 2020

Uitnodiging: vertel of ontwerp met Schone Rivieren

Ben jij een onderzoeker voor Schone Rivieren? En wil je nog meer doen? Volg dan op 14 februari een…
17 januari 2020

Strijd tegen plastic korrels

Onlangs presenteerde Schone Rivieren de resultaten van twee jaar monitoring langs de Maas en de…
08 december 2019

Wegwerpplastic massaal gevonden op Nederlandse rivieroevers

De Nederlandse rivieroevers zijn bezaaid met plastic afval. Gemiddeld worden er bijna 500 stuks…
27 november 2019

Terugblik Schone Rivieren Inspireert 16 november

Op zaterdag 16 november kwamen ruim 70 rivierafvalonderzoekers naar ‘Schone Rivieren Inspireert’.…
31 oktober 2019

Plasticvanger in rivieren goed initiatief, maar niet dé oplossing

De Nederlandse Boyan Slat, oprichter van The Ocean Cleanup, heeft onlangs een nieuwe uitvinding…