Header algemeen

De Nederlandse Boyan Slat, oprichter van The Ocean Cleanup, heeft onlangs een nieuwe uitvinding gelanceerd om plastic afval uit rivieren te halen. Het mega-apparaat, waarvan er twee inmiddels in rivieren in Maleisië en Indonesië liggen, heeft de bijpassende naam ‘Interceptor’ gekregen. Ofwel: ‘Onderschepper’. The Ocean Cleanup heeft eerder wereldnieuws gehaald met de plasticvanger op zee. Om de oceanen van plastic te bevrijden, moet het probleem dichter bij de bron aangepakt worden: de rivieren, aldus Slat. De Interceptor moet voorkomen dat plastic afval via rivieren in zee stroomt en zo de kraan dichtdraaien.

Opruimen is niet genoeg

Plastic afval hoort niet in het milieu. Schone Rivieren is dan ook voorstander van initiatieven om drijvend afval in rivieren af te vangen en op te ruimen. Maar alleen opruimen is niet genoeg. Als de toestroom van plastic afval niet wordt gestopt, blijft het “dweilen met de kraan open”. Het plasticgebruik blijft immers ieder jaar toenemen. Daarom stimuleert Schone Rivieren sinds 2017 niet alleen opruimacties, maar doen wij ook onderzoek naar de bronnen van het plastic afval. Dit doen wij met honderden vrijwilligers in het kader van citizen science. Ook afvangsystemen, zoals de Shoreliner van Tauw waarvoor we meedoen aan een pilot, kunnen ingezet worden voor dit onderzoek. Met de resultaten gaan we in gesprek met lokale en (inter)nationale bedrijven en overheden. Door ons zo te richten op de gehele plasticketen gaan we nóg dichter naar de bron. Van productie tot verwerking en van consumptie tot recycling van plastic. Hierbij is het van belang dat overheden, het bedrijfsleven en consumenten nu in actie komen. Eén van de maatregelen waar Schone Rivieren zich voor inzet is de uitbreiding van het statiegeldsysteem met plastic flesjes en blikjes.

Schone Rivieren aanpak

Schone Rivieren werkt samen met alle betrokkenen om plasticvervuiling in rivieren tegen te gaan. We laten zowel de problematiek als de schoonheid van het rivierlandschap zien. Met zoveel mogelijk vrijwilligers wordt plastic afval rondom de grote rivieren in Nederland onderzocht en opgeruimd. Zo brengen we de hoeveelheid, herkomst en samenstelling van het afval in kaart. De resultaten uit het onderzoek en opruimacties gebruiken we om verantwoordelijken aan te spreken en aan oplossingen te werken. Afvangsystemen, zoals de plasticvanger van The Ocean Cleanup, dragen bij aan de oplossing maar een bredere aanpak is en blijft noodzakelijk. Lees meer over de Schone Rivieren aanpak in onze factsheet.

Nieuws

SR1
14 februari 2020

De Schone Rivieren-beweging groeit!

In januari was het zo ver: 162 nieuwe vrijwilligers volgden de training tot rivierafvalonderzoeker…
23 januari 2020

Uitnodiging: vertel of ontwerp met Schone Rivieren

Ben jij een onderzoeker voor Schone Rivieren? En wil je nog meer doen? Volg dan op 14 februari een…
17 januari 2020

Strijd tegen plastic korrels

Onlangs presenteerde Schone Rivieren de resultaten van twee jaar monitoring langs de Maas en de…
08 december 2019

Wegwerpplastic massaal gevonden op Nederlandse rivieroevers

De Nederlandse rivieroevers zijn bezaaid met plastic afval. Gemiddeld worden er bijna 500 stuks…
27 november 2019

Terugblik Schone Rivieren Inspireert 16 november

Op zaterdag 16 november kwamen ruim 70 rivierafvalonderzoekers naar ‘Schone Rivieren Inspireert’.…
15 november 2019

Dag vol workshops en lezingen in strijd tegen plastic afval tijdens ‘Schone Rivieren Inspireert’

Ruim 100 vrijwilligers van ‘Schone Rivieren’ worden aanstaande zaterdag in het zonnetje gezet in…