nl NL en EN
Header algemeen

De Nederlandse Boyan Slat, oprichter van The Ocean Cleanup, heeft onlangs een nieuwe uitvinding gelanceerd om plastic afval uit rivieren te halen. Het mega-apparaat, waarvan er twee inmiddels in rivieren in Maleisië en Indonesië liggen, heeft de bijpassende naam ‘Interceptor’ gekregen. Ofwel: ‘Onderschepper’. The Ocean Cleanup heeft eerder wereldnieuws gehaald met de plasticvanger op zee. Om de oceanen van plastic te bevrijden, moet het probleem dichter bij de bron aangepakt worden: de rivieren, aldus Slat. De Interceptor moet voorkomen dat plastic afval via rivieren in zee stroomt en zo de kraan dichtdraaien.

Opruimen is niet genoeg

Plastic afval hoort niet in het milieu. Schone Rivieren is dan ook voorstander van initiatieven om drijvend afval in rivieren af te vangen en op te ruimen. Maar alleen opruimen is niet genoeg. Als de toestroom van plastic afval niet wordt gestopt, blijft het “dweilen met de kraan open”. Het plasticgebruik blijft immers ieder jaar toenemen. Daarom stimuleert Schone Rivieren sinds 2017 niet alleen opruimacties, maar doen wij ook onderzoek naar de bronnen van het plastic afval. Dit doen wij met honderden vrijwilligers in het kader van citizen science. Ook afvangsystemen, zoals de Shoreliner van Tauw waarvoor we meedoen aan een pilot, kunnen ingezet worden voor dit onderzoek. Met de resultaten gaan we in gesprek met lokale en (inter)nationale bedrijven en overheden. Door ons zo te richten op de gehele plasticketen gaan we nóg dichter naar de bron. Van productie tot verwerking en van consumptie tot recycling van plastic. Hierbij is het van belang dat overheden, het bedrijfsleven en consumenten nu in actie komen. Eén van de maatregelen waar Schone Rivieren zich voor inzet is de uitbreiding van het statiegeldsysteem met plastic flesjes en blikjes.

Schone Rivieren aanpak

Schone Rivieren werkt samen met alle betrokkenen om plasticvervuiling in rivieren tegen te gaan. We laten zowel de problematiek als de schoonheid van het rivierlandschap zien. Met zoveel mogelijk vrijwilligers wordt plastic afval rondom de grote rivieren in Nederland onderzocht en opgeruimd. Zo brengen we de hoeveelheid, herkomst en samenstelling van het afval in kaart. De resultaten uit het onderzoek en opruimacties gebruiken we om verantwoordelijken aan te spreken en aan oplossingen te werken. Afvangsystemen, zoals de plasticvanger van The Ocean Cleanup, dragen bij aan de oplossing maar een bredere aanpak is en blijft noodzakelijk. Lees meer over de Schone Rivieren aanpak in onze factsheet.

Nieuws

15 november 2019

Dag vol workshops en lezingen in strijd tegen plastic afval tijdens ‘Schone Rivieren Inspireert’

Ruim 100 vrijwilligers van ‘Schone Rivieren’ worden aanstaande zaterdag in het zonnetje gezet in…
23 oktober 2019

Schone Rivieren breidt opruimacties en onderzoek uit naar de IJssel

Op zaterdagochtend 26 oktober gaan tientallen vrijwilligers van sport- en cultuurverenigingen uit…
22 oktober 2019

VACATURE: Vrijwilligers gezocht voor uniek afvalonderzoek langs de IJssel

Vanaf voorjaar 2020 gaat er langs de IJssel een grootschalig onderzoek van start naar de herkomst…
25 september 2019

Gezocht: Sport- en cultuurverenigingen voor opruimacties langs IJssel

Gemeenten Zwolle, Deventer, Olst-Wijhe en Kampen zoeken sport- en cultuurverenigingen die op…
25 september 2019

Schone Rivieren op Landschapsdag Rheden

In gemeente Rheden vindt op zaterdag 28 september de Landschapsdag Rheden plaats. Onderdeel van…
16 september 2019

Kijktip: Schone Rivieren in 'De Monitor'

Schone Rivieren werkt al jaren aan een plasticvrije delta. Maar waarom neemt het Rijk die…