nl NL en EN
Header algemeen

 

Op zaterdagochtend 26 oktober gaan tientallen vrijwilligers van sport- en cultuurverenigingen uit Kampen en Olst-Wijhe afval opruimen langs de IJssel. Dit is de aftrap van de uitbreiding van het Schone Rivieren-project van IVN Natuureducatie, Stichting de Noordzee en Plastic Soup Foundation. Al jaren worden er opruimacties georganiseerd langs de Waal en de Maas door Schone Rivieren. Vanaf dit najaar breidt het project uit naar alle grote rivieren in Nederland. Het doel van Schone Rivieren is om in 2030 een plasticvrije rivierdelta te hebben.

De IJssel

Plastic flesjes, piepschuim en sigarettenfilters: wie een wandeling langs de IJssel maakt, ziet overal afval liggen. Veel van dit plastic afval stroomt via rivieren de Noordzee in waar het bijdraagt aan de plasticsoep en het waterleven in zowel de rivieren als de zeeën veel schade toebrengt. Elke deelnemende vereniging krijgt zaterdag een stuk van 1 tot 2 kilometer oever toegewezen om afval te ruimen. Het startschot wordt 9.00 gegeven door wethouder Jan Peter van der Sluis. Vervolgens zullen minstens 50 vrijwilligers van 5 verenigingen het afval gaan opruimen.

Schone Rivieren: meer dan opruimen

Binnen Schone Rivieren zijn er naast opruimers ook honderden ‘rivierafvalonderzoekers’ actief. Deze getrainde vrijwilligers verzamelen data over het afval langs de rivieroevers om inzicht te krijgen in de hoeveelheid, samenstelling en herkomst van het afval. De werving voor rivierafvalonderzoekers langs de IJssel is gestart. Geïnteresseerden lezen hier meer.

Het is voor het eerst in Nederland dat er op deze schaal onderzoek is naar rivierafval. De resultaten worden gebruikt om beleidsmakers en bedrijven aan te spreken om beleid aan te scherpen en zo het probleem bij de bron aan te pakken.

Extra acties

In het voorjaar van 2020 zullen de ‘citizen scientists’ voor het eerst ook op pad gaan langs de IJssel. Zo’n 220 rivierafvalonderzoekers hebben in 2018 langs de Maas en Waal 77.000 stukken afval geturfd. Daarvan was het merendeel plastic. In december worden de resultaten van 2019 bekend gemaakt.

Afgelopen maart kreeg Schone Rivieren een gelddonatie van 1,95 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. De uitbreiding van zowel de opruim- als onderzoeksacties is mogelijk dankzij deze donatie.

Nieuws

23 januari 2020

Uitnodiging: vertel of ontwerp met Schone Rivieren

Ben jij een onderzoeker voor Schone Rivieren? En wil je nog meer doen? Volg dan op 14 februari een…
17 januari 2020

Strijd tegen plastic korrels

Onlangs presenteerde Schone Rivieren de resultaten van twee jaar monitoring langs de Maas en de…
08 december 2019

Wegwerpplastic massaal gevonden op Nederlandse rivieroevers

De Nederlandse rivieroevers zijn bezaaid met plastic afval. Gemiddeld worden er bijna 500 stuks…
27 november 2019

Terugblik Schone Rivieren Inspireert 16 november

Op zaterdag 16 november kwamen ruim 70 rivierafvalonderzoekers naar ‘Schone Rivieren Inspireert’.…
15 november 2019

Dag vol workshops en lezingen in strijd tegen plastic afval tijdens ‘Schone Rivieren Inspireert’

Ruim 100 vrijwilligers van ‘Schone Rivieren’ worden aanstaande zaterdag in het zonnetje gezet in…
31 oktober 2019

Plasticvanger in rivieren goed initiatief, maar niet dé oplossing

De Nederlandse Boyan Slat, oprichter van The Ocean Cleanup, heeft onlangs een nieuwe uitvinding…