nl NL en EN
Header algemeen

Vanaf voorjaar 2020 gaat er langs de IJssel een grootschalig onderzoek van start naar de herkomst van zwerfafval langs de rivier met citizen science (burgerwetenschap). Het onderzoek is onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. Langs de Maas en de Waal doen sinds 2017 al zo’n vierhonderd vrijwilligers onderzoek naar rivierafval. Vanaf 2020 wordt het onderzoek uitgebreid naar alle grote rivieren in Nederland, waaronder (als eerste) naar de IJssel.

Breng jij het afval langs de IJssel in kaart en maak je zo hét verschil in de aanpak van plasticsoep? Doe dan mee aan dit unieke rivierafvalonderzoek!

Gezocht: rivierafvalonderzoekers

We zoeken enthousiaste vrijwilligers die als onderzoeker een bijdrage willen leveren aan kennis over zwerfafval op de oevers van de IJssel. Voel jij je betrokken bij het rivierenlandschap en/of de afvalproblematiek? Word dan rivierafvalonderzoeker voor Schone Rivieren. Je krijgt met z’n tweeën een tracé van zo’n 100 meter aan de IJssel toegewezen. Op dit tracé (onderzoeksgebied) monitor je twee keer per jaar het afval.

Wie zoeken we?

Je wilt je vier dagdelen per jaar inzetten voor Schone Rivieren vanaf voorjaar 2020. Je kunt nauwkeurig werken, zodat de metingen betrouwbaar zijn. Je bent communicatief vaardig, zodat je eventuele voorbijgangers met vragen kunt uitleggen wat je aan het doen bent en waarom.

Meld je direct aan!

Werkzaamheden:  

  • Je neemt deel aan één van de voorbereidende trainingen: op 30 november in Zwolle of op 7 december in Deventer. Hier krijg je kennis en vaardigheden aangereikt om de metingen zelfstandig te kunnen uitvoeren.
  • Je krijgt samen met een andere vrijwilliger een tracé (onderzoeksgebied) van zo’n 100 meter aan de IJssel toebedeeld. Het werken in tweetallen vereenvoudigt en verbetert de inventarisatie. Weet je al met wie je het onderzoek wilt gaan doen? Dan kun je je samen aanmelden. Alleen aanmelden kan ook!
  • Bij de toewijzingen van de tracés houden we zoveel mogelijk rekening met jouw wensen. Op het tracé ga je twee keer per jaar volgens een gestandaardiseerd protocol afval tellen en indelen in categorieën.
  • Aansluitend voer je thuis de gegevens via de website in en verstuur je deze voor de verwerking en analyse.
  • De Universiteit Leiden doet onafhankelijk onderzoek naar de ervaringen van vrijwilligers aan dit project. Hiervoor zal aan de vrijwilligers minimaal één keer gevraagd worden om een korte enquête in te vullen.
  • Het onderzoek loopt 5 jaar, de metingen herhalen zich jaarlijks in het voorjaar en in het najaar. We hopen natuurlijk dat je meerdere jaren blijft meedoen aan dit belangrijke onderzoek!

Wat bieden we?

  • Deelname aan een enthousiaste groep rivierafvalonderzoekers die hét verschil gaan maken in de aanpak van de plasticsoep
  • Geheel verzorgde training met theorie, veldtraining en een lekkere lunch
  • Gratis onderzoeksmaterialen op basis van de internationaal erkende OSPAR-methode
  • Je ontvangt als eerste analyses en rapportages van het Schone Rivieren-onderzoek naar rivierafval

Contact

Voor vragen stuur een e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Over Schone Rivieren

Er is steeds meer aandacht voor de plasticsoep en wereldwijd zetten miljoenen mensen zich in voor opruimacties op stranden. De aanvoer van plastic afval vanuit rivieren is echter een onderbelicht probleem. IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee bundelen de krachten en brengen hierin verandering met het Schone Rivieren-project. Onze doom? Vanuit de Nederlandse rivierdelta stroomt er geen plastic afval meer de Noordzee in. Ga voor meer informatie naar www.schonerivieren.org.

Nieuws

15 november 2019

Dag vol workshops en lezingen in strijd tegen plastic afval tijdens ‘Schone Rivieren Inspireert’

Ruim 100 vrijwilligers van ‘Schone Rivieren’ worden aanstaande zaterdag in het zonnetje gezet in…
31 oktober 2019

Plasticvanger in rivieren goed initiatief, maar niet dé oplossing

De Nederlandse Boyan Slat, oprichter van The Ocean Cleanup, heeft onlangs een nieuwe uitvinding…
23 oktober 2019

Schone Rivieren breidt opruimacties en onderzoek uit naar de IJssel

Op zaterdagochtend 26 oktober gaan tientallen vrijwilligers van sport- en cultuurverenigingen uit…
25 september 2019

Gezocht: Sport- en cultuurverenigingen voor opruimacties langs IJssel

Gemeenten Zwolle, Deventer, Olst-Wijhe en Kampen zoeken sport- en cultuurverenigingen die op…
25 september 2019

Schone Rivieren op Landschapsdag Rheden

In gemeente Rheden vindt op zaterdag 28 september de Landschapsdag Rheden plaats. Onderdeel van…
16 september 2019

Kijktip: Schone Rivieren in 'De Monitor'

Schone Rivieren werkt al jaren aan een plasticvrije delta. Maar waarom neemt het Rijk die…