Nieuwsbrief Schone Schelde april 2024
In deze nieuwsbrief lees je over:
- Toetreding Geopark Schelde Delta
- Terugblik opruimactie 2 maart
- Stroomversnelling: Circulair werken
- Voor in de agenda
- Een kop plastic soep tijdens de nieuwjaarsduik in Vlissingen
Toetreding Geopark Schelde Delta
Cees van Houwelingen (Schone Schelde) en Walter Jonkers (Geopark Schelde Delta) ondertekenden op 19 maart, op een symbolische plek aan de oever van de Westerschelde, de samenwerking. Deze aansluiting markeert een mooie stap in de gezamenlijke inspanningen om het zwerfafvalprobleem in de Ooster- en Westerschelde aan te pakken en het gebied te behouden voor toekomstige generaties. Zeker nu het geopark afgelopen maand erkent is door UNESCO! Lees hier verder.
Terugblik opruimactie 2 maart
Op zaterdag 2 maart was de jaarlijkse schoonmaakactie van Schone Schelde. Tientallen vrijwilligers staken de handen uit de mouwen om afval te verwijderen op verschillende oevers langs de Schelde. De gekste dingen die gevonden werden? Een pak melk van meer dan 20 jaar geleden en een stenen gans. Dankzij deze vrijwilligers zijn de oevers van de Schelde weer een stukje schoner!
Stroomversnelling: Circulair werken
Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt natuurlijk ook voor afval in de Schelde. Door circulair te werken wordt afval zoveel mogelijk beperkt en is er dus minder afval dat in het water terecht kan komen. De afgelopen tijd deelden leden van Schone Schelde mooie initiatieven van circulair werken met elkaar, waaronder die van partner Zeeuwse Reinigingsdienst.
De Zeeuwse Reinigingsdienst is druk met de realisatie van “Circulaire Ambachtscentra”, waarbij milieustraten worden gecombineerd met kringloop, demontage, reparatie en sociale werkgelegenheid. Ze hopen in plan Deltaweg in Goes de eerste vestiging neer te zetten, met daarna ook vestigingen in Terneuzen en Middelburg/Vlissingen. Een mooi initiatief om afval in de regio te verminderen!
Ken jij een goed initiatief (rondom circulair werken) dat je wil delen in de volgende nieuwsbrief? Reageer dan op deze e-mail.
Voor in de agenda
- 11 april: Online impactsessie over SUP gelden
Sinds 2023 dragen producenten bij aan de kosten die gemeenten maken voor het opruimen van zwerfafval onder de Single Use Plastics (SUP) regeling. Maar hoe zorg je dat je over dat geld kunt beschikken voor een extra aanpak van zwerfafval? Krijg antwoord op deze vraag tijdens de online impactsessie. - Vanaf mei: Zwerfafvaltraining ‘Verander gedrag’
Tijdens deze training leer je hoe je als gebiedsbeheerder met behulp van gedragsbeïnvloedingstechnieken zwerfafval vermindert. Vindt plaats in Utrecht op 3 data in mei, juni en juli.
Een kop plastic soep tijdens de nieuwjaarsduik in Vlissingen
Dit jaar konden deelnemers van de nieuwsjaarsduik in Vlissingen na afloop niet alleen genieten van warme Unox soep, maar hadden zij ook de keuze uit plastic noedelsoep, latexsoep of heavy metalsoep. Allemaal ‘soep’ met plastic rommel uit de zee en van het strand. De actie werd georganiseerd door de stichting Doe Mee Verlos De Zee, samen met de HZ Green Office (beide lid van onze Werkgroep Haven Vlissingen). “Zo willen we mensen op een leuke manier motiveren het strand op te ruimen”, aldus Gary Jankowski van Doe Mee Verlos De Zee.